06 Februar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 11 Juni 2014 22:40

Zahtjev: produženo radno vrijeme

Nekoliko vlasnika ugostiteljskih i trgovačkih objekata zatražili su pomoć Foruma građana Zenice da se vanredno odobri produženo radno vrijeme ugostiteljskih objekata u toku trajanja svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. 

 

Kao opravdan razlog inicijative i prijedloga navodi se da utakmice na ovgodišnjem svjetskom prvenstvu igraju se u kasnim večernjim satima, po našem vremenu. Na osnovu spomenute inicijative Forum građana predlaže da Općina Zenica donese odluku o produženju radnog vremena u ugostiteljskim objektima u Zenici za vrijeme trajanja svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, jer "sport je prije svega opća društvena zabava". 

 

Prema zakonskim odredbama o radu ugostiteljskih objekata svaki privredni subjekt mora najmanje sedam dana ranije podnijeti zahtjev za odobrenje produženog radnog vremena, ali se odobrenje može odnositi samo na jedan radni dan. 

 

Praktično ukoliko bi ugostitelji željeli raditi produženo tokom svjetskog prvenstva, od 12. juna do 12. jula, morali bi podnositi zahtjev za svaki dan  kada žele raditi produženo radno vrijeme!