Printaj ovu stranu
petak, 30 Maj 2014 22:11

Potpisana koncesija za HE Janjići

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica i izvršni direktor za kapitalne investicije Amil Kamenica potpisali su danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje hidroelektrane „Janjići“ na rijeci Bosni, a po samoinicijativnoj ponudi JP Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo.

 

Kako je tom prilikom istaknuto, govor o koncesiji se zaključuje na period od 30 godina s mogućnošću produženja. Za koncesiju je utvrđena jednokratna novčana naknada od 1.572.096 KM, odnosno u visini 2,27 posto ukupne investicione vrijednosti projekta HE “Janjići”, a koja treba biti uplaćena 30 dana nakon potpisivanja ugovora o koncesiji.

 

Izgradnja HE „Janjići,“ protočne pribranske elektrane instalirane snage 13,3 MW i godišnje proizvodnje 68 GWh, kako je tom prilikom istaknuto, zajednički je interes JP Elektroprivreda BiH i društvene zajednice. Ukupna vrijednost projekta je 72,2 miliona KM.

 

- Potpisivanju ovog ugovora prethodile su pripremne aktivnosti, uključujući odobravanje kreditnih sredstava za izgradnju. Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je odobrio kreditno zaduženje kod Njemačke razvojne banke (KfW) i EPBiH će iz tih i vlastitih sredstava finansirati izgradnju ove hidroelektrane - istakao je ministar Trhulj nakon potpisivanja ugovora.

 

Dodao je da bi izgradnja ove hidroelektrane trebala početi u drugoj polovini 2015. ili najkasnije krajem te godine.

 

- To je značajan projekt za Elektroprivredu BiH i energetski sektor BiH, pogotovo za ispunjavanje naših obaveznih ciljeva o ispunjavanju učešća obnovljivih izvora energije u energetskom sektoru Federacije BiH - kazao je Trhulj.

 

Naveo je da bi na sljedećoj sjednici Vlade FBiH trebao biti usvojen Akcioni plan FBiH za obnovljive izvore energije.

 

- Poznato je da je za BiH priznato 34 posto proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i to je najveći procent koji je priznat jednoj zemlji u Evropi. Zadati cilj za BiH je 40 posto do 2020. godine. Kako nije napravljen nacionalni plan, entiteti će pripremiti svoje da bi se to moglo objediniti. Federaciji BiH je priznato 36 procenata, što je čak više nego što je nivou države i naš obavezujući cilj u udjelu koji ima BiH je čak 41 posto - kazao je Trhulj.

 

Ovaj i drugi projekti koji su planirani, po njegovim riječima, pomoći će da se ti obavezujući ciljevi ispune. Akcioni plan koji treba biti usvojen na Vladi FBiH, kako je naglasio Trhulj, bit će jasan pokazatelj da to neće utjecati na cijene električne energije.

 

Za Elektroprivredu BiH, po riječima direktora Elvedina Grabovice, ovo je drugi značajan projekt na rijeci Bosni. Njegova važnost ogleda se i kroz doprinos razvoju elektroenergetskog sektora, iskorištenju hidropotencijala, socijalnim efektima i posebno kroz zadovoljenje zahtjeva Evropske unije za korištenje obnovljivih izvora u ukupnom bilansu električne energije.

 

- Izgradnja hidroelektrane "Janjići" interes je Elektroprivrede i društvene zajednice, posebno lokalne zajednice kroz mogućnost angažmana domaće građevinske operative za gradnju ovog objekta - istakao je Grabovica.

 

Naveo je da godišnja/tekuća koncesiona naknada za korištenje vodnog dobra za proizvodnju električne energije iznosi od 2,43 posto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog prodajom električne energije i pomoćnih usluga iz HE i ne može biti manja od 1,5 posto od projektovanog godišnjeg prihoda.

 

Grabovica je još dodao da su završili i prvu pretkvalifikacionu fazu evaluacije prispjelih ponuda za HE "Vranduk", još značajniji i veći objekt na rijeci Bosni.

 

- Od 12 kompanija, koje su priložile dokumentaciju i predale tendersku ponudu, osam kompanija predloženo je EBRD-u koji je finansijer i po čijim procedurama se vrši izbor i evaluacija ovih kompanija. U narednim danima očekujemo odobrenje od EBRD-a i nastavak finalne faze odabira kada očekujemo da ćemo u augustu prikupiti finalne ponude sa svim tehničko-tehnološkim uvjetima i zahtjevima, te finalnom cijenom, nakon čega bi slijedila finalna evaluacija, odnosno izbor izvođača radova i početak gradnje ovog značajnog energetskog objekta u BiH - naveo je Grabovica.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)