Printaj ovu stranu
četvrtak, 29 Maj 2014 06:54

Otvaranje nadzornog centra A1

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar privelo je kraju još jedan značajan posao. Na dionici Drivuša-Bilješevo danas će biti pušten u rad prvi Centar za održavanje i kontrolu prometa (COKP), najvažniji objekt na autocesti A1 koji služi za smještaj jedinica za održavanje, nadzor i upravljanje prometom na autocesti. Sigurnost i udobnost putovanja autocestom A1, u dužini višoj od  102 kilometara, uključujući gotovo deset kilometara dvocijevnih tunela, nadzirat će se i osiguravati 24 sata dnevno, 365 dana u godini, iz kontrolne sobe u COKP Drivuša. 

 

Zaposlenici će se u svom radu služiti savremenim i sofisticiranim sistemima koji osiguravaju dotok informacija s cijele dionice autoceste u realnom vremenu. Sva oprema na COKP Drivuša je u skladu sa direktivom Evropske komisije EC-54-2014. 

 

Otvaranje Centra za održavanje i kontrolu prometa na autocesti A1 bit će upriličeno u 11 sati na dionici Drivuša-Bilješevo, a prisutnima će se obratiti Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH.

Posljednje od