Printaj ovu stranu
subota, 03 Maj 2014 03:09

Milion dolara: za 149 godina

Londonski The Economist izračunao je koliko bi prosječnom domaćinstvu pojedinih zemalja trebalo vremena da zaradi svoj prvi milion dolara. Prosječnoj porodici u Bosni i Hercegovini trebalo bi 149 godina, a srpskoj porodici čak 158 godina. Prosječnoj makedonskoj porodici trebalo bi 189 godina, a crnogorskoj 130 godina.

 

U Hrvatskoj bi tako prosječnoj porodici za prvi milion trebalo raditi čak 80 godina, dok bi u našoj regiji najbrže do tog bogatstva došli Slovenci, kojima bi trebalo 'samo' šezdeset godina rada.

 

Što se tiče zemalja Evropske unije, najgore je bugarskim (250 godina) i rumunskim porodicama (350 godina), a najbolje Dancima, koji za milijun dolara trebaju raditi trideset godina. U Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji prosječnim porodicama za milijun dolara trebalo bi raditi 40 godina, a u Italiji i Španiji gotovo 50 godina. Portugalci bi za prvi milijun morali raditi 90 godina.

 

Van EU, brojke su ovakve: u SAD-u se prvi milijun može zaraditi za dvadeset godina, a u Kanadi i Japanu za 30 godina. Izraelcima bi trebalo 50 godina, a Čileancima čak 160 godina.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)