Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 07 April 2014 16:42

Akcija inspektora i policije

Općinski inspektori i pripadnici Policijske uprave I na području općine Zenica provode intenzivne aktivnosti suzbijanja neovlaštene ulične prodaje, zauzimanja javnih površina bez saglasnosti nadležnog organa i prodaje prehrambenih proizvoda u nehigijenskim uslovima. 

 

Nakon brojnih prijava i predstavki građana, kućnih savjeta, trgovinskih radnji, privrednih društava i drugih subjekta, tržišni, sanitarni i komunalni inspektori poduzeli su obimne aktivnosti iz svoje nadležnosti na način da se zatečena roba privremeno oduzima, a protiv osoba zatečenih u prekršaju se pokreću prekršajni postupci. 

 

Od početka aktivnosti na suzbijanju nelegalne ulične prodaje zabilježeno je sedam slučajeva u kojima je nakon oduzimanja roba otkriveno da se radi o artiklima s isteklim, prepravljenim ili brisanim rokom trajanja, koju će sanitarna inspekcija zapisnički uništiti, i artiklima lako kvarljive robe. 

 

Služba za inspekcijske poslove općine Zenica i u narednom periodu će, u saradnji s policijom podrškom, nastaviti započete aktivnosti kako bi se ulična prodaja svela na minimum. 

 

U nastojanju da se trajno riješi problem neovlaštene ulične prodaje općinske službe najugorženijim kategorijama nastoje da obezbjede stalne štandove u okviru gradske tržnice i lokalnim pijacama. 

 

Zbog poduzetih aktivnosti ovlaštenih inspekcija trenutno se stanje sa neovlaštenim zauzimanjem javnih površina na zeničkim ulicama znatno poboljšava, a da bi se ovaj problem trajno riješio uskoro se planira donijeti nova zakonska regulative, kojom bi se efikasnije spriječila neovlaštena trgovina.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)