Printaj ovu stranu
subota, 05 April 2014 12:08

Za HE Janjići 30 miliona eura

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o zajmu i projektu između njemačke banke KfW i Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora (zajmoprimac), i Federacije BiH, koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija, i Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo (EPBiH) (agencija za izvršenje projekta) u iznosu 30 miliona eura za hidroelektranu Janjići. 

 

Iz te institucije istaknuto je da će HE Janjići na širem području Zenice proizvoditi "čistu" energiju, uz korištenje obnovljivih hidropotencijala rijeke Bosne, što će doprinijeti smanjenju zagađenja i dati svojevrstan doprinos zaštiti klime i okoliša. 

 

Kapacitet ove hidroelektrane bit će 13,2 MW, čime se stiču uvjeti za dobivanje dodatnih 68 GWh električne energije godišnje. Izgradnja HE Janjići  predstavlja ispunjenje zahtjeva iz Ugovora o uspostavi Energetske zajednice jugoistočne Evrope. 

 

Iz VMBiH navode da procjene pokazuju da će na njenoj izgradnji biti angažirano nekoliko stotina ljudi, a neizravno mnogo više, što će pozitivo utjecati na povećanje zaposlenosti i rast ekonomije u BiH. 

 

Projekt će biti finansiran kreditom u vrijednosti 30 miliona eura, alociranim na Federaciju BiH, s rokom otplate od 15 godina i grace periodom od četiri godine. 

 

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će prijedlog sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar Nikola Špirić, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)