Printaj ovu stranu
petak, 28 Mart 2014 04:54

Njemačka traži još njegovateljica

Još 300 njegovatelja iz Bosne i Hercegovine uskoro bi trebalo da otputuje  u Njemačku, gdje je najniža bruto plaća ovog medicinskog profila 1.900 eura, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

 

- To je šansa za armiju nezadovoljnih medicinskih radnika u BiH, koji nemaju uvjete za rad i  položaj koji zaslužuju - komentira za "Dnevni avaz" predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS Miodrag Femić, napominjući da je neznanje stranih jezika do sada bila ozbiljna prepreka našim kadrovima za zapošljavanje u Evropskoj uniji.  Očito ni to više neće biti problem, budući da je prema podacima Femića, veliki broj medicinara, kao i ljekara specijalista već na kursevima stranih jezika, da bi uklonili i posljednju prepreku na putu do zaposlenja u nekoj od bolnica u Njemačkoj. Veliko je interesiranje i za kurseve, stručne obuke njegovatelja ili prekvalifikaciju na koje se, također, odlučuju bh. građani sa srednjom stručnom spremom nemedicinskih profila.

 

- U Program osposobljavanja za obavljanje poslova njegovatelja starijih i nemoćnih osoba, može se upisati osoba koja ima završenu osnovnu školu, 18 godina, liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova njegovatelja... - objašnjavaju nam u Socijalno-edukativnom centru (SEC) u Banjoj Luci. Program SEC-a sastoji se od 500 sati teorije, vježbe i praktične nastave. Nakon toga se dobiva javno važeće uvjerenje i mogućnost upisa novostečenog zanimanja u radnu knjižicu.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)