Printaj ovu stranu
četvrtak, 06 Mart 2014 15:02

Montenegro uveo Kineze

Saznanja o novom suvlasniku fantomske termoelektrane KTG Zenica potvrdili smo i jučer uvidom u registar Općinskog suda Zenica. Društvo za proizvodnju, trgovinu, usluge i zastupanje KTG Zenica, naime, od kraja januara ima i novog (vršioca dužnosti) direktora, Branka Montenegra.



Ima i prokurista

Ovaj samozvani investitor od formiranja zajedničke firme u martu 2009. uz svesrdnu pomoć načelnika Zenice Husejina Smajlovića "zavlači" stotinjak hiljada Zeničana pričom o 250 miliona eura teškoj investiciji u gradnju termoelektrane na plin, koja će vrelu paru nastalu hlađenjem postrojenja prodavati ovom gradu očajnom zbog lošeg sistema grijanja.

 

Izvod iz registra Općinskog suda


Montenegro je registriran kao prvi čovjek firme "bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrovane djelatnosti Društva i poslova vanjskotrgovinskog prometa", dok je izvjesna Kaja Imširović upisana na mjesto "prokuriste s ograničenjem ovlaštenja do iznosa od 100.000 KM u okviru registrovane djelatnosti bez prava prenosa i opterećenja nekretnina Društva". 

Sve ovo dogodilo se za javnost misterioznim upisom kineske kompanije HTG kao novog suvlasnika, u aktuelnom stanju s deset posto vlasništva, i to „nauštrb“ Montenegrove firme KTG iz Švicarske, koja je svoj udio sa 75 posto smanjila na 65 posto. Iako je Općina Zenica manjinski vlasnik sa 25 posto udjela, zapanjujuće je da se novi direktor i suvlasnik pojave, a da Vijeće općine Zenica, što nam je i potvrđeno, ne bude ni obaviješteno!

Nema novca

Prema sudskom spisu, KTG AG Lugano suosnivač je sa 4.813.955,27 KM (65 posto), HTG (HK) ENERGY INVESTMENT LIMITED Hong Kong sa 740.608,50 KM (10 posto), a Općina Zenica sa 1.851.521,25 KM (10 posto). Izvjesno je da će Montenegrov KTG smanjivati svoj udjel tako što će Kinezi ulagati u gradnju elektrane, postajući tako korak po korak njeni vlasnici. Lažni investitor Montenegro, potvrđeno je, nema novca, kao što ga nije imao ni kada je načelnik Zenice Husejin Smajlović još krajem 2008. nasjeo na njegovu priču. 

Kinezi nisu energetska firma

Kompanija HTG privatna je finansijska grupacija registrirana u kineskom gradu Ćingdao. Investirali su kineskim regijama, od inžinjeringa i gradnje energetskih postrojenja, nekretnina, potrošačke elektronike, opreme za mašinstvo, turizma do poljoprivrede. Očigledno je da se radi o investicijskoj grupi, a ne „vodećem kineskom proizvođaču iz oblasti energetike“, kako je u Zenici najavljivan dolazak HTG-a.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)