Printaj ovu stranu
petak, 28 Februar 2014 04:46

Najtraženija zanimanja u BIH

Najtraženija zanimanja u BiH u 2013. godini bila su komercijalista, programer, prodavač/trgovac, administrativni radnik i direktor, izjavila je danasu Sarajevu projekt asistent portala Posao.ba Samra Mujanović. 


       

Tokom prezentacije rezultata godišnje analize tržišta rada 2013. godine, Mujanović je naglasila da su među deset najtraženijih i  zanimanja: kreditni službenik, računovođa, konobar, grafički dizajner i farmaceut. 

Prema riječima marketing menadžera Posao.ba Edine Šehović, u prošloj godini na portalu Posao.ba objavljeno je više od 9.000 oglasa za posao, dok je broj otvorenih radnih mjesta u okviru oglasa za posao iznosio 21.978. 


Procjenjuje se da je putem portala Posao.ba u prošloj godini posao pronašla 18681 osoba. Ukupan broj oglasa za posao u 2013. veći je za 11 posto u odnosu na 2012. godinu, dok je lista najtraženijih zanimanja gotovo nepromijenjena", pojasnila je Šehović i istakla da je više od 60.000 osoba pronašlo posao posredstvom portala Posao.ba od njegovog osnivanja. 


Kako je kazala, poslodavci su u 2013. najčešće tražili radno iskustvo, visoku stručnu spremu i radnike za stalni radni odnos (44,59 posto), a najviša ponuda poslova je u većim bh. gradovima, pa je tako na prvom mjestu Sarajevo sa čak 45 posto ponuđenih poslova, a slijedi Banjaluka sa 17 posto 
       

Kada su u pitanju vještine koje su poslodavci najviše tražili od kandidata za posao, Šehović je istakla da je na prvom mjestu sposobnost rada na računaru (19,76 posto). 


"U prošloj godini prvi put su se istakle pregovaračke vještine koje su poslodavci tražili u 4,48 posto slučajeva i fleksibilnost koja je tražena u 4,46 posto slučajeva", precizirala je Šehović. 


Navela je i da su osobe koje traže posao najčešće aplicirale na poslove u kategorijama: prodaja, administrativne usluge, transport, skladištenje i logistika, ekonomija, finansije i računovodstvo, te menadžment. 


"Na objavljene pozicije apliciralo je 55.710 osoba, a poslodavci su primili 113.092 prijave za posao putem portala Posao.ba", rekla je Šehović i dodala da je, u prosjeku, na jedan oglas apliciralo 45 kandidata. 


U 2013. godini, kako je kazala, više od 19.712 osobe koje traže posao ostavile su svoju biografiju na Posao.ba i baza tog portala na kraju prošle godine obuhvatala je 190.000 biografija, a do danas je premašena brojka od 200.000 biografija. 


"Deficitarne kategorije poslova za koje je ponuda bila veća od potražnje u 2013 godini su IT software, zdravstvo, zanatske usluge, umjetnost i dizajn, građevinarstvo... S druge strane, suficitarne kategorije poslova su policija i zaštitarske usluge, turizam, proizvodnja, arhitektonske usluge, poljoprivreda, ribarstvo, šumarstvo...", navela je Šehović. 


Kada je riječ o najplaćenijim zanimanjima, naglasila je da je istraživanje portala Plata.ba pokazalo da je u prošloj godini najveća bila plata direktora od maksimalno 7.400 KM i programera (maksimalno 2.700 KM). 


Najmanje plaćena, a nalaze se i među najviše traženim zanimanjima u 2013. godini, su prodavač/trgovac sa minimalnom mjesečnom neto platom od 340 KM i konobar sa 350 KM", dodala je Šehović.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)