Printaj ovu stranu
subota, 25 Januar 2014 03:22

Žurnal: KTG, HTG, EP...

Nedavno je na stranici Općine objavljena prepiska sa Elektroprivredom BiH, a iz posljednjeg dopisa jasno se vidi izbjegavanje mogućnosti saradnje i favorizovanje strane kompanije. U posjeti Zenici, kako se hvale i na zvaničnoj web stranici Općine, borave predstavnici kineske kompanije HTG, partnera u realizaciji projekta izgradnje Toplane-elektrane. U proteklih nekoliko dana predstavnici kompanije HGT obišli su lokaciju buduće Toplane-elektrane, kao i eventualne podizvođače iz Zenice, Sarajeva i Tuzle, kako bi dobili informacije o mogućnostima lokalnog tržišta za angažman na Termoelektrani-toplani, koja će proizvoditi 390 MW električne energije i oko 170 MW toplotne energije, kažu u Općini.

 

Stručnjaci iz HTG-a razgovarali su sa zeničkim načelnikom Husejinom Smajlovićem, a razlog njihovog dolaska, ističe se, nije samo ovaj projekat nego i “uspostava prijateljskih veza s lokalnom zajednicom”:

 

- Kineska firma s posebnom pažnjom pristupa projektu u Zenici i ovim poslovima ulazi na evropsko tržište na kojem dosad nije bila prisutna - kažu u Općini. Ugovor s ovom kineskom kompanijom o izgradnji Toplane-elektrane i nabavci opreme potpisan je u julu 2013. godine. Žurnal je već pisao o tome kako je Zenica prošle godine iz budžeta izdvojila 60.000 maraka za dozvole buduće elektrane na gas čije je planiranje počelo prije četiri godine.U budžetu za 2013. godinu odobren je novac pod stavkom izrada projektne dokumentacije, transfer KTG-u Zenica, firme u većinskom vlasništvu KTG AG iz Švicarske. Raspodjelom obaveza, švicarski KTG je trebao platiti i napraviti projekt izgradnje i ostale procjene izgradnje a Zenica obezbijediti sve potrebne dozvole, oko 200 njih.

 

Podsjećamo da je Općina Zenica i pored mogućnosti da projekat izgradnje preuzme Elektroprivreda BiH odlučila sarađivati sa KTG-om. Nedavno je na stranici Općine objavljena prepiska sa Elektroprivredom BiH, a iz posljednjeg dopisa koji je iz kabineta načelnika poslan u EP jasno se vidi izbjegavanje mogućnosti saradnje i favorizovanje strane kompanije. U januaru prošle godine Elektroprivreda BiH uputila je dopis u kojem navodi zaključke sa sjednice Nadzornog odbora, među kojima se kaže i:

 

“...JPBiH ima interes za realizaciju projekta izgradnje toplovoda za Zenicu, ali dalje aktivnosti zavise od toga da li Općina Zenica ima interes za ovakav projekat...

Ukoliko se iskaže interes za projekat potrebno ga je kandidirati međunarodnim finansijskim institucijama i EU fondovima za finansijsku podršku...”

 

U odgovoru na ovaj dopis načelnik Smajlović traži konkretne informacije o tome da li je Nadzorni odbor EP BiH usvojio Studiju opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom iz TE Kakanj do Zenice. Pita, opet, i pored jasno izražene namjere u ranijim dopisima od strane EP BiH, da li je EP “spremna i odlučila da relizira projekat”:

 

“Ako je odgovor pod dva potvrdan, onda vas molimo da nam dostavite tajming svih aktivnosti koje je potrebno preduzeti od usvajanja Studije do samog dovođenja toplinske energije u Zenicu, kao što su.”

 

Na upit načelnika ponovo odgovara EPBiH navodeći kako su svoju spremnost za izgradnju iskazali i ranije:

 

"Preduslov za donošenje konačne odluke i razradu dinamičkog plana aktivnosti je zainteresiranost i aktivno uključivanje Općine Zenica, Ze-do kantona i JP Grijanje Zenica u pripremu i realizaciju projekta. To znači da bismo do odgovora na vaša pitanja u vezi sa dinamikom realizacije, cijena, garancija i sl., došli kroz zajednički rad u pripremnim aktivnostima. Nakon toga bi svaka strana bila u mogućnosti da donese konačnu odluku.”

 

Navode kako je sama Studija, prezentovana u Zenici 17. januara, dala odgovor o izvedivosti projekta ali i da se investicioni program i idejni projekat mogu izvesti samo uz saglasnost svih učesnika – u roku od deset dana EP bi pripremila prijedlog odgovarajućeg protkola koji bi bio početak saradnje.

 

Ali iz Općine – hladan tuš. Načelnik Smajlović navodi kako je “vrlo razočaran” sadržinom dopisa koje je primio jer su na “vrlo konkretna pitanja” ponuđeni “neodređeni i uopćeni odgovori”:

 

"To samo po sebi i ne mora biti najveći problem, ali jeste veliki problem koji prouzrokuje cijeli niz nesporazuma i dilema kod građana Zenice, različitost informacija o ovom projektu koje dolaze od predstavnika JP Elektroprivreda BiH... Kako se radi o značajnom projektu, ozbiljnom pitanju i velikom problemu građana Zenice, cijenimo nužnim i potrebnim da se po svaku cijenu izbjegne davanje paušalnih i neutemeljenih izjava svih strana."

 

Pet mjeseci kasnije potpisan je ugovor sa HTG-om.

 

(zurnal.info)

http://zurnal.ba/novost/17763/opcina-zenica-vs-elektroprivreda-kinezi-su-nasi-prijatelji-a-vi-ste-nas-razocarali 

 

 

 

.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)