27 Januar 2022
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 03 Novembar 2013 05:18

Pčelari ZDK u posjeti APIMED-u

U organizaciji Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, predstavnici Saveza pčelara Zeničko-dobojskog kantona na čelu sa Besimom Husejnagićem i Vladom Markovićem upriličili su posjetu članovima Pčelarske  zadruge „APIMED“ Sanski Most. Cilj posjete bio je da se dobiju informacije o načinu osnivanja zadruge i pokretanju vlastitog brenda u preradi meda.

 

Naime,  „APIMED“ Sanski Most bavi se otkupom i preradom meda i mednih proizvoda, uslužnom izradom početnih osnova za pčelinje saće te proizvodnjom pčelinjih pogača za prehranu pčela. Nova investicija zadruge je otkup voća i proizvodnja voćnih sokova. Generalni menadžer APIMED-a, Nijaz Kadričić, ugostio je delegaciju Ministarstva i Saveza pčelara  te predstavio organizaciju i način rada Zadruge. On je istakao da svi ovi proizvodni programi jako uspješno funkcioniraju sa devet uposlenih radnika i mnogo više kooperanata.

 

Pčelari Zeničko-dobojskog kantona zahvalili su članovima zadruge „Apimed“ na prijemu i podijeljenom iskustvu, te istakli da bi ovo trebao biti pozitivan primjer za organizovanje naših pčelara i dodatni razvoj ovakve vrste  proizvodnje na našem kantonu. Abdulah Imamović, Hajrudin Bečić i Lejla Drnda, djelatnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK upoznali su pčelare Sanskog Mosta sa poticajima koje Vlada našeg Kantona, putem resornog Ministarstva plasira pčelarima, ali i drugim proizvođačima iz oblasti poljoprivredne proizvodnje. Oni su istakli da ovo Ministarstvo redovno prati aktivnosti pčelara našeg Kantona i daje podršku u svim segmentima potrebnim, ne samo za razvoj pčelarstva, već i za zdravstvenu zaštitu pčela i pčelinjih zajednica.

 

Delegacija Ze-do kantona obišla je radna postrojenja Zadruge, čiji su uposlenici upornim radom postigli zavidne rezultate u preradi i pakovanju organski proizvedenog meda i drugih pčelinjih proizvoda. Tom prilikom razmijenjena su iskustva oko uzgoja pčela, a domaćin je nesebično podijelio svoja iskustva o osnivanju i razvijanju APIMED brenda kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Pčelarima Zeničko-dobojskog kantona, koji planiraju osnivanje zadruge i pokretanje vlastitog brenda u preradi meda, iskustva APIMED-a bila su od neprocjenjive vrijednosti. To se posebno odnosi na prezentovana iskustva u saradnji sa USAID-om i drugim inostranim orgranizacijama koje su donirale mašine i opremu za uspješan početak rada Zadruge.

 

U tom smislu, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK pokrenut će aktivnosti za dobijanje sličnih mašina i opreme za naše pčelare kako bi im se pomoglo da na zdravim osnovama uspostave proizvodnju za domaće i strano tržište. Osim toga, Ministarstvo će i ove godine plasirati poticaje za pčelare u sklopu usvojenog Programa za poticaje u poljoprivredi.