Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 02 Septembar 2013 07:42

Privrednici kontra politike

Inicijativa dopremijera Federacije BiH Jerka Ivankovića Lijanovića da se uvedu dodatni nameti privredi, radnicima i poslodavcima, uništiće i ono malo privrede koja hrani sve veći, obimniji i skuplji administrativni aparat na više bh.nivoa, smatra Upravni odbor Privredne komore Zeničko – dobojskog kantona (PK ZDK), koji je zasjedao u Zenici. 

 

- BiH je pogodio smanjen interes stranih investitora, kao period izostanka većih pojedinačnih investicija. Uzevši u obzir i kontektst globalne krize, potrebno je rasterećenja, a ne dodatno opterećenje privrede, smatra direktor Tvornice cementa Hajdelberg – cement Kakanj  Branimir Mujdža, inače predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH i član uprave PK ZDK. 

 

Privrednici i dalje smatraju da je, uz olakšice, za investicije neophodno i ukidanje administrativnih barijera, jer se ponekad za ničim spornu građevinsku dozvolu treba čekati godinu i po do dvije, duže nego traje sama realizacija projekta.  Mujdža je istakao da je su strani investitori kroz «Bijelu knjigu» dali 69 zakonskih prijedloga i rješenja kako bi se rasteretila privreda i poboljšao okvir poslovanja. Nažalost, osim protokola o realizaciji daleko se nije doguralo. 

 

- Novac domaćih privrednika nije dovoljan, a strani investitori će doći kada budu imali plodno tlo. U naredna dva mjeseca imaćemo pregled šta je urađeno, a u pripremi je i nova «Bijela knjiga», pa ćemo opet vidjeti da li vlast ozbiljno želi pomoći privredu, smatra Mujdža. 

 

Bivši direktor maglajskog «Natrona» i predsjednik Privredne komore ZDK Šefkija Botonjić kaže da je Lijanović izvršio klasičnu «zamjenu teza», jer «neko ko je dan proveo u privredi zna da se rupa u budžetu koji puni privreda ne puni novim opterećenjem privrede, nego podrškom da bude jača». 

 

- Bez ijedne dodatne marke država, Federacija, kanton, općine, mogu povećati priliv pretakanjem nelegalnog u legalni rad, uozbiljavanjem rada inspekcija, kontinuiranim nadzorom i kontrolom. Druga mjera je plaćanje obaveza prema fondovima, jer tu obavezu njviše krši država, a onda reforma fonda PIO. Porez na topli obrok, oporezivanje prijevoza samo će dodatno smanjiti broj radnika, opteretiti privrednika i smanjiti priliv u budžet, umjesto da ga poveća, smatra Botonjić. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)