28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 28 Juli 2013 05:43

Njemačkoj nedostaje radnika

Njemačkom tržištu rada potrebni su mašinski i elektroinženjeri, ljekari, medicinari, elektro i vodoinstalateri i druge zanatlije i stručnjaci. Svakih šest mjeseci aktuelizira se lista traženih zanimanja, javlja Deutsche Welle.

 

Njemačko tržište rada se i dalje otvara za stručnjake, ali i za kvalifikovanu radnu snagu iz zemalja van Evropske unije. U Berlinu su predstavnici Saveznog ministarstva za rad i Saveznog ministarstva privrede, predstavili listu traženih zanimanja, što bi omogućilo pristup njemačkom tržištu rada i radnicima iz drugih zemalja. 

 

Na spisku potrebnih kadrova, pored ljekara i inženjera mašinstva i elektrotehnike, našli su se i građevinski tehničari, električari, elektro i vodoinstalateri, željezničari i brojna druga zanimanja. Na berzi rada najjače evropske ekonomije, priliku će dobiti i apsolventi, odnosno studenti koji završavaju svoj studij ili su ga upravo završili. 

 

O mogućnostima zapošljavanja i zahtjevima pred kandidatima, Beate Rabe iz Savezne agencije za rad kaže: 

 

 - Ipak se mora imati adekvatno obrazovanje. Morate posjedovati odgovarajuću kvalifikaciju za radno mjesto i očekuje se veoma dobro poznavanje njemačkog jezika. Takođet se moraju ispoštovati i zakonske regulative za stjecanje prava boravka u Njemačkoj. Postoji mogućnost dobijanja posla u slučaju da su ta zanimanja u Njemačkoj veoma tražena, a da nema dovoljno domaćih kandidata - kaže Rabe.

 

 

Oni koji su u Njemačkoj stekli stručna zvanja, lakše će dobijati saglasnost za zaposlenje. Uvjet  je da je stjecanje kvalifikacije trajalo najmanje dvije godine i to na nekoj od priznatih obrazovnih ustanova. Kandidati sa diplomama iz zemalja van EU morat će, u skladu sa saveznim i pokrajinskim propisima, najprije da se pozabave nostrifikacijom istih. To znači da će određena zvanja, kako stoji u paragrafu 6 Pravilnika o zapošljavanju, biti priznata samo u slučaju ako su zadovoljeni standardi, koje zahtijeva isto zvanje u njemačkom obrazovnom sistemu. 

 

Savezni zavod za zapošljavanje namjerava da svakih šest mjeseci aktualizira listu potrebnih zanimanja. Naredna analiza će biti objavljena 31. decembra ove godine, odnosno polovinom juna 2014. Međutim, prilagođavanje liste će uslijediti samo u slučaju da dvije uzastopne analize potvrde potrebu za proširivanjem ili skraćivanjem liste zanimanja koja nedostaju. Građani koji su zainteresovani za ponudu radnih mesta, listu mogu pogledati na zvaničnoj internet stranici nemačkog Zavoda za tržište rada.