11 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 02 Juli 2013 03:41

Prodavač najtraženije zanimanje

Na osnovu rezultata ispitivanja tržišta rada u FBiH za 2013. godinu evidentno je da će u ovoj godini prodavač biti najtraženije zanimanje. 

 

Slijede radnik za jednostavne poslove, obućar, stolar, šivač, konobar, građevinski radnici, ekonomista, krojač i zavarivač. Kao i prethodnih godina, prisutan je trend potražnje radnika sa srednjom stručnom spremom III i IV stepena, naročito stručnih zanimanja (KV).

 

U periodu od decembra 2012. do februara ove godine, Federalni zavod za zapošljavanje i kantonalne službe za zapošljavanje proveli su anketiranje poslodavaca u Federaciji BiH na uzorku od 2.636 poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju najmanje deset zaposlenika.

 

Poslodavci su u momentu anketiranja zapošljavali 151.947 radnika, što je 34,7 posto prosječne zaposlenosti Federacije BiH u 2012. godini. 

 

Najveći broj poslodavaca (20,6 posto) kao razlog trenutnog nedostatka zaposlenika određenog profila zanimanja navodi nedostatak poticajnih sredstava, neadekvatne kvalifikacije radnika (19,1 posto), poresku politiku (10,6 posto), te neadekvatan obrazovni sistem (10,6 posto).

 

Najizraženije nezadovoljstvo poslodavaca, sa aspekta kvaliteta kvalifikacija, stručnog znanja i vještina kandidata, odnosi se na nedostatak praktičnog iskustva kandidata (34,7 posto), na njihovu stečenu kvalifikaciju (14,4 posto), te nedostatak posebnih, socijalnih i organizacijskih vještina (13,4 posto). 

 

U sklopu ovog istraživanja, poslodavci su na osnovu vlastitih procjena iskazali potrebu za zapošljavanjem 5.999 novih radnika u 2013. godini. Najviše potreba za novim zapošljavanjem se odnosi na radnike sa srednjom stručnom spremom IV stepena (SSS), i to 39,7 posto, zatim srednjom stručnom spremom III stepena (KV) i to 27,5 posto, te na osobe sa visokom stručnom spremom (VSS) 19,3 posto. 

 

Prema vrsti pretežne djelatnosti najviše potreba za novim zapošljavanjem je iskazano u prerađivačkoj industriji 34,3 posto, te u trgovini 13,5 posto, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.