Printaj ovu stranu
petak, 26 April 2013 19:52

Prvi dojam: Sony RX1

 PRVI DOJAM - Sony RX1: Malen fotoaparat, vrhunska kvaliteta i visoka cijena

 

Fotografsko tržište iz godine u godinu bilježi velike pomake, a Sony je sigurno jedan od zaslužnijih i aktivnijih u ovom polju. Prvo je ova japanska tvrtka predstavila SLT tehnologiju i krenula u uspješnu proizvodnju kvalitetnih fotoaparata, iako njihovu kvalitetu ne prate previše pozitivne brojke prodaje. Ubrzo je Sony napravio korak dalje i uslijedio je model RX100. On je prvi kompaktni fotoaparat za sve one koji se ozbiljnije žele baviti fotografiranjem. Njegov dolazak oduševio je mnoge i kritike su bile i više nego pozitivne.

 

U današnje vrijeme (napredni) amateri žele sve kvalitetnije fotografije, pa prilikom kupovine razmišljaju na sljedeći način: Želim što manji fotoaparat, a da mi daje što kvalitetnije fotografije. Upravo su to i dobili s RX100, naravno, za nešto veću cijenu u odnosu na konkurenciju. No, kvaliteta se plaća.

 

Sada dolazimo do onog najzanimljivijeg dijela. RX100 je oduševio, a Sony Cyber-shot DSC-RX1 je oduševio dvostruko više! Naime, potencijalni korisnici ne samo da su dobili malen fotoaparat, nego su dobili ''oružje'' koje u sebi ima full frame senzor, Carl Zeiss objektiv otvora blende f/2, Full HD snimanje… Prava čudo tehnike smješteno je u malen prostor, laički rečeno. Uvriježeno je mišljenje da Apple dominira kada je u pitanju dizajn i općenito elegancija njihovih proizvoda. Smatramo da je i Sony uspio nešto slično postići. Dovoljno je samo vidjeti kutiju od RX1 koja je oličenje elegancije i jednostavnosti, a tek onda slijedi ''šećer na kraju'' – sami fotoaparat. Vidi se da su dizajneri pazili na svaki dio, pa tako i na sitnice poput pakiranja.

 

Odlična kvaliteta, skupa cijena

 

Nećemo sada uspoređivati Sony RX1 i Leicu, jer to i nema smisla zbog raznih razloga. Samo ćemo reći da je RX1 prema testu koji je proveo DxOMark dobio daleko bolje rezultate nego njemačka Leica, koja je i duplo skuplja. Uvijek kod ovakvih fotoaparata postoji ''ali''. Ovdje je cijena taj ''ali''. Naime, Sony RX1 se u BiH prodaje po cijeni od 6.800 konvertibilnih maraka! U susjednoj Hrvatskoj se prodaje po cijenu od 24.000 kuna, što je malo povoljnije. Dok se u SAD-u i putem interneta može kupiti za 2.798 dolara, a isto toliko eura košta u Europi. Ponovno je na snazi omjer 1:1. Nadamo se da niste pali sa stolca nakon ove informacije. Opet ponavljamo – kvaliteta se plaća. Možemo beskonačno (opravdano) hvaliti ovaj fotoaparat, ali cijena je ipak nešto što u najvećoj mjeri zanima korisnika. Vjerujemo da se na prste dvije ruke mogu nabrojiti korisnici iz Hrvatske koji su zainteresirani za RX1 i koji će ga u konačnici i kupiti.

 

Dok je RX100 zamišljen kao korak naprijed za hobiste, iz Sonyja kažu da s RX1 ciljaju na profesionalne fotografe. Možemo se u potpunosti složiti s ovom tvrdnjom. Profesionalci ponekad i traže odmor i ne žele tegliti velike DSLR fotoaparate, pa je zato RX1 moćna zamjena. U našem prvom testu imali smo priliku koristiti RX1 više od jednog dana, a reakcije su očekivano pozitivne. Snimili smo neke zaista fantastične fotografije. Nisu nam smetali ni čudni pogledi prolaznika. Baš zato smatramo da bi RX1 bio idealan za ''street photography'', iako ponekad fokus i nije dovoljno brz.

 

Najozbiljniji kompaktni fotoaparat ikada

 

Svi korisnici Sony Alpha fotoaparata neće imati nikakvih problema oko prilagodbe kada je u pitanju RX1, koji ima praktički identičan izbornik. Korisnici DSLR-a, koji rijetko kada u ruke primaju kompaktne fotoaparate, ipak će trebati jedno vrijeme da se priviknu na RX1 i njegovo držanje. Naime, zaista je velika razlika zamijeniti klasični DSLR s omalenim kompaktnim fotoaparatima koji nudi jednaku kvalitetu fotografija, ako ne i bolju. Nevjerojatno. Ovo je sigurno fotoaparat koji će ostati duže vrijeme zapisan u povijesti, fotoaparat koji neće samo tako prestati biti ''in''.

 

Nema nikakve dvojbe da je ovo Sonyjev najozbiljniji kompaktni fotoaparata ikada, ali je isto tako i najozbiljniji kompaktni koji je do sada proizveden. Iz Sonyja su rekli da ovim modelom ciljaju na profesionalne fotografe, a možemo se u potpunosti složiti s ovom tvrdnjom. RX1 zapravo i nema konkurenciju. Ako bi se neki fotoaparat i mogao usporediti s njim, to je onda Fujifilm X100 i njegov nasljednik X100S. Ovo je prvi kompaktni full frame fotoaparat, a kao što smo rekli krasi ga odličan Carl Zeiss 35mm f/2 objektiv. Iako se ne bi bunili i da je objektiv otvora blende f/1.4.

 

Carl Zeiss objektiv

 

Fotoaparat ima 24 megapiksela, jednako kao i ''veliki brat'' Sony A99. Snima u 1080p60 HD u AVCHD-u. ISO osjetljivost ide od 100 do 25.600. Problem s visokim šumom pri većim ISO vrijednostima ovdje je postao stvar prošlosti. Prsten za manualni fokus je gladak, tako da je fokusiranje olakšano. Na objektivu je i prsten za udaljenost fokusa, macro od 0.2 do 0.35 metara i ''normalan'' od 0.3 metara do beskonačnosti. Na objektivu je i prsten s kojim određujemo otvor blende. Sva ova tri elementa odlično su izvedena i ne trebamo ni komentirati samu kvalitetu objektiva, zato što samo ime Carl Zeiss automatski daje odgovor. Oštre fotografije bogate bojama najbolje sve opisuju.

 

Samim izbornikom Sony nastavlja s nekim svojim novitetima, poput funkcija ''auto framing'', raznim efektima i slično. Ako bi ovako na prvu morali naći neku zamjerku, to bi onda sigurno bilo nepostojanje elektronskog/optičkog tražila. Spomenuti problem možete riješiti kupovinom dodatne opreme i tražila. Sony nastavlja nakon A99 sa standardnim utorom za vanjsku bljeskalicu i dodatnu opremu. Za sve koji imaju starije Sonyjeve i Minoltine bljeskalice, ovo se može vrlo lagano riješiti preko adaptera.

 

RX1 radi praktički nečujno

 

Privodimo kraju prvi dio testiranja, pa ćemo sada na kraju samo ukratko pobrojiti neke stvari. RX1 u sebi ima ugrađenu pop-up bljeskalicu, a nju naravno možete koristiti i za okidanje drugih vanjskih bljeskalica, odnosno koristiti je kao commandera. AF osvjetljenje je vrlo jako. Ne morate se bojati mraka u ulazu, jer lampica daje jako svjetlo, tako da ne morate brinuti oko fokusa. Fotoaparat radi tiho, praktički ga ni ne čujete. Kod Sonyja smo navikli na zakretne ekrane, ali ovdje to nije slučaj. Ono na što smo se zapravo najteže naviknuli je fiksna žarišna duljina. U ovom prvom dijelu nećemo objavljivati fotografije, ali ukoliko nekoga zanimaju one koje smo snimili tijekom dana korištenja, možete se slobodno javiti na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., pa ćete ih dobiti u punoj rezoluciji. Želimo se zahvaliti hrvatskom predstavništvu Sonyja i tvrtci Millenium promocija pomoći oko ustupanja fotoaparata.

 

Možda se RX1 izgledom i ne razlikuje previše od svoje ''konkurencije'' kompaktnih fotoaparata, ali ono što ga najviše razlikuje je sami finalni proizvod – fotografija. A to je ipak najvažnije. No, vrijedi li sve to 6.800 konvertibilnih maraka? Dalo bi se pričati o tome.

 

Prvi dojam sa vama podijelio: Vedran Tolić http://www.vedrantolic.com

rxvt2


Posljednje od

Povezani članci (by tag)