28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 28 Mart 2013 02:57

Važnost međunarodnih certifikata

 

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održana prezentacija i razgovor na temu:  „Uticaj uvođenja međunarodnih standarda za upravljanje kvalitetom proizvoda na izvoz“. Ovu prezentaciju organiziralo je kantonalno Ministarstvo privrede radi povećanja konkurentne pozicije privrednih subjekata na inostranom tržištu.

S obzirom na predstojeći ulazak Republike Hrvatske u Evropsku uniju, s kojom poslovnu saradnju ima značajan broj privrednih društava s područja Kantona i Federacije BiH, bilo je potrebno upoznati privrednike i ostale zainteresirane za ovu oblast sa propisima i daljnjim načinom rada nakon statusnih promjena zemlje – susjeda. Kako je već poznato, Ministarstvo privrede godinama kontinuirano plasira poticaje privrednim društvima za uvođenje međunarodnih standarda i obezbjeđenje certifikata za upravljanje kvalitetom proizvoda jer je to jedan od osnovnih uslova za bilo kakve izvozne poslove. Na ovaj način nastoji se pomoći domaćoj privredi da se uspješno predstavi i plasira svoje proizvode i usluge na ino tržištima ali prvenstveno u zemljama okruženja.

Prezentaciju su održali predstavnici Agencije „QS“ iz Sarajeva, Nijaz Alispahić i Halil Gutošić, a o svojim iskustvima u radu te posjedovanju međunarodnih standarda govorili su i  predstavnici pojedinih privrednih društava  s područja Kantona koji već imaju ostvarenu poslovnu saradnju sa kompanijama iz Hrvatske i šireg okruženja.

 Press služba ZDK