29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 26 Mart 2013 15:02

Gosti Zenice, treba vam vodič?

Gosti Zenice, treba vam vodič? Evo jedinstvene prilike i originalne ture kroz naš grad. Za sve posjetioce našem gradu koji žele ozbiljnu, stručnu pomoć licenciranog turističkog vodiča. 

 

 

P O N U D A

 

Pješački obilazak grada Zenice u trajanju od 2 sata u pratnji profesionalnog, licenciranog vodiča sadrži sljedeće znamenitosti:

 

1. Musalla – lokalitet na kojem se stotinama godina obavljala molitva za kišu na otvorenom i bajram-namazi. Na istom lokalitetu se nalazi turbe sa interesantnom historijskom pozadinom, obavijeno legendama, te najstarije mezarje na Zeničkom kraju.

2. Drvena ćuprija – jedan od najstarijih prijelaza preko rijeke Bosne iz rimskih vremena. Danas je ovaj most armirano-betonski, ali je zadržano staro ime. U blizini se nalaze potporni stubovi originalne Drvene ćuprije, a kroz jedan od njih se može posjetiti i ada Jagnjišće, lokalitet na kojoj se organizovala tradicionalna Čimburijada, proslava dolaska proljeća.

3. Sejmenska džamija – džamija sa najstarijom kamenom munarom u Bosni i Hercegovini, sagrađena 1506. godine, u čijem dvorištu se nalazi kamen „binjektaš“, sa kojeg je sultan Mehmed II El-Fatih uzjahao svog konja nakon osvajanja Vranduka.

4. Kameni spavač – spomen-obilježje civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine.

5. Stara čaršija – Centar grada u čijem sklopu se nalaze Hadži Mazića kuća, Čaršijska džamija i medresa Fevzija, kao i veliki broj zanatsko-ugostiteljskih objekata.

6. Muzej grada Zenice – institucija sa bogatom zbirkom eksponata iz zeničkog kraja, od prahistorije do modernog doba, nezaobilazna destinaciaj gostiju grada Zenice.

7. Gradska sinagoga – poslije sarajevske, najljepša u Bosni i Hercegovini, simbol bistvovanja Jevreja u Zenici, koji su doživjeli masovni egzodus u Drugom svjetskom ratu. Danas je pripojena Muzeju grada Zenice.

8. Zgrada Bosanskog narodnog pozorišta – projekt akademika prof. Jahiela Fincija, dipl. ing. arh. i prof. Zlatka Ugljena, dipl. ing. arh. koji su 1979. godine dobili prestižne nagrade, koje je dodjeljivao list „Borba" i to: godišnju nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje u Bosni i Hercegovini i godišnju nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje u SFRJ.

9. Šetnja Bulevarom Kulina bana – prelijepi bulevar duž rijeke Bosne i žila kucavica gradskog saobraćaja.

10. Bilino Polje – obilazak spomen ploče koja označava mjesto gdje se 8. aprila 1203. godine Kulin ban „odrekao“ bogumilstva i uzeo kršćanstvo kao oficijalnu religiju Banovine Bosne. Mogućnost obilaska nacionalnog stadiona fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i Nogometnog kluba „Čelik“ – Bilino Polje.

11. Ručak u restoranu tradicionalne bosanske kuhinje „Salčinović“ – prilika da se upozna sa ukusnim jelima tradicionalne bosanske kuhinje, ljubaznim osobljem i prelijepim interijerom.

 

Mogućnost obilaska 

- katoličke crkve sv. Ilije u blizini Bilinog Polja, ili

- katoličke crkve sv. Josipa na Mokušnicama (1km od centra grada), te 

- pravoslavne crkve Rođenja Presvete Bogorodice na Bristu (1,5km od centra grada).

 

Usluga se može koristiti svakim radnim danom od 15:00 do 19:00, a vikendom od 10:00 do 18:00, uz obaveznu prethodnu telefonsku najavu.

Detalji, cijene, te najave na  +38762107719.  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. Vodič - Afan Abazović