Printaj ovu stranu
nedjelja, 17 Mart 2013 19:38

Kome je Mittal donirao novac

 

 

Kompanija ArcelorMittal Zenica sa lokalnom zajednicom sarađuje, između ostalog, kroz djelovanje ArcelorMittal Fondacije. 

 

- Ovo je sedma godina djelovanja fondacije, a proteklih šest godina pomogli smo ukupno 142 projekta podrške lokalnoj zajednici sponzorirajući različite projekte iz oblasti zdravstva, obrazovanja, razvoja lokalne zajednice, kulture i sporta. U protekloj godini bilo ih je trideset, od čega su jedanaest predložili uposlenici Kompanije, kazala nam je portparol AMZ Dijana Božić – Srdanović. 

 

Mittal je tako u oblasti zdravstva pomogao zamjenu stolarije (prozora) na bolesničkim sobama na odjelu pedijatrije Kantonalne bolnice Zenica. U obrazovanju su pomogli opremanje novog dnevnog centra u Školi za obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa psiho-fizičkim poteškoćama u razvoju Zenica; organizaciju Eko-kolonije na Vranduku za učenike Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“ Zenica, te opremanje kabineta sa mjernom opremom Stručne zanatske škole Zenica. Kompanija je također sponzorirala nekoliko domaćih i međunarodnih skupova održanih u Zenici, te finansirala promjenu ulazne stolarije na Gradskoj biblioteci Zenica. 

 

- U mjesnoj zajednici Gradišće postavljen je novi krov na zgradi mjesnog doma. Savez izviđača Zenica je uz pomoć sredstava ArcelorMittal Fondacije nabavio deset stolova za ručavanje za trpezariju kampa na Boračkom jezeru, a kompanija je učestvovala u participaciji troškova boravka djece uposlenika ArcelorMittal Zenice u ovom kampu, organiziranom preko AMZ Sindikata, navodi Božić - Srdanović. 

 

Pomognuti su i Sportsko udruženje „Bistro“ Zenica, planinarska društva „Željezara“ i „Tajan“, sistem grijanja u planinarskom domu „Smetovi“, organizacija „Šetnje na Lisac“,  Radio klub Zenica, BNP Zenica i njihova Umjetnička radionica za djecu, kao i Kultno – umjetnička društva „Željezara“, „Donja Gračanica“, „Plamen“ i udruženje „Biseri sevdaha“ za organizaciji manifestacije „Dani sevdaha 2012.“.

 

- U kompaniji smatraju da se lokalnoj zajednici može doprinositi i dobrovoljnim radom. U protekloj godini uposlenici ArcelorMittal Zenice su organizirali različite akcije čišćenja i sadnje sadnica u krugu kompanije, učestvovali u akciji „Očistimo planetu za jedan dan“, dobrovoljno darivali krv, te pomagali javne ustanove za stare osobe, kaže portparol Mittala. 

 

Uokviru Fondacije pomognuti su Ragbi savez Bosne i Hercegovine, Klub sjedeće odbojke „Zenica '92“. Boksački klub „Čelik“, Ženski košarkaški klub „Čelik“, Zenica, Omladinski nogometni klub „Borac“ Tetovo, biciklistički klubovi  Zenica i „Finish“, Omladinski odbojkaški klub „Ruki“, karate klub „Mladost“ Zenica, Omladinski nogometni klub „Zenica“, te Klub sjedeće odbojke „Bosna“ iz Zenice. 

 

mitalfond2

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)