07 Februar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 23 Januar 2013 07:03

Ne nasjedajte: lažne dopune

 

Obzirom da je u Kontakt centru BH Telecoma ponovo evidentirano nekoliko prijava korisnika koji su se žalili na lažne SMS poruke o dopuni kredita, iz BH Telecoma upozoravaju korisnike na oprez prilikom prijema poruka kojim se obaviještavaju o dopuni ultra kredita.  U prijavljenim slučajevima radi se o pokušaju zloupotrebe usluge m-commerce na način da korisnik dobija poruku putem SMS-a kojom se na njegov korisnički broj vrši dopuna kredita, a potom se traži povrat uplaćenog iznosa jer je "došlo do greške", navodi se u saopćenju BH Telecoma. 


Kako se navodi, ustanovljeno je da poruke sličnog sadržaja korisnici dobijaju sa drugih korisničkih brojeva, a ne sa servisnog broja za m-commerce uslugu, i to 0611171, te se korisnički račun primaoca poruke ne dopuni za iznos naveden u poruci.  U navedenim slučajevima se radi o prevari ili pokušaju prevare korisnika putem sistemske poruke m-commerce usluge, ističe se u saopćenju BH Telecoma i dodaje da su u toku provjere svih evidentiranih prijava korisnika te će se nakon dobijanja rezultata poduzeti aktivnosti protiv korisnika spornih Ultra brojeva sa kojih dolaze maliciozne SMS poruke. 

 

Ukoliko je korisnik bio žrtva slične zloupotrebe, potrebno je da se obrati u najbližu poslovnicu BH Telecoma ili pozove besplatni servisni broj podrške korisnicima 1444 i istu prijavi. Iz BH Telecoma upozoravaju sve korisnike da obrate pažnju na broj sa kojeg dolazi poruka ukoliko prime poruku o dopuni kredita ili poruke sličnog sadržaja. Validna poruka kojom se vrši usluga m-comerce, odnosno dopuna kredita, je samo poruka koja je proslijeđena sa servisnog broja 0611171, navodi se u saopćenju. 

       

Za sve nejasnoće i dodatne informacije korisnici BH Telecom usluga mogu pozvati besplatni servisni broj podrške korisnicima 1444.