Printaj ovu stranu
četvrtak, 03 Januar 2013 06:10

Od 1.januara bez carine

 

Od 1. januara 2013. godine stupilo je na snagu potpuno ukidanje carina na određeni broj proizvoda porijeklom iz Evropske unije (EU) koji se uvoze u Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o polovnim putničkim vozilima, određenim vrstama i prerađevinama od voća i povrća, mliječnim prerađevinama, nekim vrstama mesa poput junećeg i telećeg, kafi, određenim vrstama tekstila, motornom bezolovnom benzinu i određenim uljima i drugim proizvodima. 

 

Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) Ratko Kovačević naglasio je da se radi o proizvodima koji su 2012. imali nižu stopu carina, koja se u proteklim godinama spuštala i u ovoj godini iznosila između dva i tri posto, dok se od 1. januara carina ukida i naplaćivat će se samo PDV prilikom uvoza tih proizvoda, a koji imaju porijeklo iz EU. Podsjetio je i da je to rezultat nastavka primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU. Treba podsjetiti da je primjena Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima počela 1. jula 2008. godine, što znači da je dolazilo do postepenog ukidanja carina u petogodišnjem periodu. 

 

Za veliki dio proizvoda koji se uvoze iz EU i imaju porijeklo iz Unije carina je ukinuta već 2009., međutim, za određene proizvode, za koje je pregovarački tim BiH utvrdio da su od posebnog značaja za BiH, postignut je dogovor s EU da se stope carine postepeno smanjuju za period od 2008. do 2013. godine. Ukidanje carina, međutim, nije dovelo do bitnijeg pada cijena na tržištu BiH. Naime, formiranje cijena ovisi od ponude i potražnje, a država, praktično, nema mehanizam da nekoga prisili da, za smanjenje poreznog opterećnja, u ovom slučaju ukidanje carina, smanji i finalnu cijenu tih proizvoda na tržištu BiH. 

 

Ukidanje carina na određeni broj proizvoda koji se uvoze u Bosnu i Hercegovinu iz Evropske unije i imaju porijeklo iz Unije, značajno je smanjilo prihode Uprave za indirektno oporezivanje BiH i u proteklih pet godina to je gubitak od oko 450 miliona maraka. U 2008.godini, kada je naplaćivana puna carina na sve proizvode, u bh. kasu je ušlo oko 650 miliona KM, a primjera radi, u ovoj godini to je svega 200 miliona maraka od naplate carina, potvrdio je za Fenu Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)