Printaj ovu stranu
utorak, 16 Oktobar 2012 08:04

Termomatik oprema za Sudan

Direktor preduzeća "Termomatik" d.o.o. Zenica Faruk Babić i direktor sudanskog državnog Instituta za materijale u osnivanju Khalid Mahmoud Mohamed Ali potpisali su u prisustvu premijera Zeničko-dobojskog kantona Fikreta Plevljaka, dekana Univerziteta u Zenici Sabahudina Ekinovića i direktora Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović” Milana Rimca, ugovor o poslovnoj saradnji. Kako je Babić izjavio, vrijednost dogovorenih poslova u prvoj fazi, u okviru koje će "Termomatik" u Sudan isporučiti opremu za novouspostavljeni Institut, iznosi oko pola miliona eura.

 

- U Sudanu nemamo naučnu ustanovu za oblast metalske industrije i nakon što smo u Evropi posjetili 15 institucija koje nam mogu pomoći, odlučili smo se za saradnju s Univerzitetom u Zenici i Metalurškim institutom "Kemal Kapetanović", izjavio je Khalid Mahmoud Mohamed Ali. On je dodao da će u okviru naučno-stručne saradnje sa Zeničkim univerzitetom, 12 sudanskih inženjera doputovati na tromjesečnu obuku u Zenicu.

 

- Naši će stručnjaci uraditi prve četiri, od ukupno 15 laboratorija za istraživanje, koje će biti instalirane u sudanskoj prijestonici Kartumu, izjavio je rektor Ekinović koji je istakao da se radi o projektu sudanske vlade vrijednom oko 35 miliona eura i da se nada kako će dobar dio posla voditi upravo bh. kompanije i institucije. Premijer ZDK-a i Khalid Mahmoud Mohamed Ali, koji je ovlašteni predstavnik Republike Sudan, razgovarali su i o potencijalnoj privrednoj saradnji ZDK-a i ove države.

 

- Naše kompanije imaju dosta toga za ponuditi na tržištu Sudana koji je u privrednoj ekspanziji i stoga će početkom decembra delegacija privrednika i vlasti iz našeg kantona otputovati u posjetu u Sudan, izjavio je Fikret Plevljak, premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)