08 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 21 Avgust 2012 02:23

Slučaj: grčke paprike

Agencija za sigurnost hrane BiH uputila je zahtjev nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko Distrikta da preduzmu odgovarajuće mjere s ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača jer se na bh. tržištu nalazi proizvod "Paprika roga crvena (kurtovska kapija)", klasa II, kalibar 40/60, proizvođača G.N. Frangistas S.A., 21 100 Nafplio, porijeklom iz Grčke, za koji postoji sumnja da se radi o hrani neodgovarajuće kvalitete, saopštila je danas ova agencija.  Prema raspoloživim informacijama, na deklaraciji proizvoda navedeno je da "kora nije za jelo", jer je tretirana sa imazalilom.


Upotreba imazalila je dozvoljena prema važećoj legislativi Evropske unije, koju je preuzela BiH.  Maksimalno dozvoljeni nivo imazalila u paprici je 0,05 mg/kg, a to se odnosi na cijeli proizvod paprike nakon uklanjanja peteljke. Prema informacijama kojima raspolaže Agencija, sporne paprike porijeklom iz Grčke su na deklaraciji imale oznake "kora nije za jelo", što nije u skladu sa navedenim. U skladu sa Zakonom o hrani, nepotpuno, neodgovarajuće ili nepropisno deklarisana hrana smatra se hranom neodgovarajuće kvalitete.
Uvoznik pomenutog proizvoda danas je informisao potrošače da se radi o zdravstveno ispravnom proizvodu, te da se radi o propustu prilikom deklarisanja.


"Ovom prilikom napominjemo da su shodno Zakonu o hrani, subjekti u poslovanju sa hranom u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije dužni osigurati da hrana zadovoljava odredbe propisa o hrani i nadzirati poštivanje propisa, te su isto tako odgovorni za eventualno oštećenje zdravlja ljudi zbog konzumacije zdravstveno neispravne hrane u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade, distribucije i prodaje", navodi se u saopštenju Agencije za sigurnost hrane BiH. Takođe, od subjekta u poslovanju sa hranom zatraženo je da provede sve neophodne mjere zaštite zdravlja i interesa potrošača u skladu sa odredbama Zakona o hrani, te da o svemu informiše Agenciju.

 

Oglasio se i Mercator - 

"Mercator - BH obavještava svoje kupce da su paprike roga koje se nalaze u prodaji prošle sve inspekcijske, carinske kontrole kao i fitopatološki nalaz prilikom uvoza, i da su kao takve ispravne i bezbjedne za upotrebu. Mercator - BH je odmah sproveo standardne procedure interne kontrole i ustanovio da je došlo do štamparske greške na deklaraciji proizvoda, za koju je odgovoran isključivo dobavljač iz Grčke. Neispravna deklaracija je već zamijenjena novom. Mercator - BH posluje po principu HACCAP sistema i ISO standarda i sprovodi sve zakonske procedure stroge kontrole svojih proizvoda kako bi potrošačima u svakom trenutku ponudio bezbjedan proizvod. Mercator-BH se izvinjava svim potrošačima koji su, zbog greške dobavljača, bili izloženi ovoj neprijatnoj situaciji"