28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 15 Avgust 2012 01:56

Zapošljavanje: Prilika za sve

Direktor Službe za zapošljavanje ZDK Ratko Orlandić informirao je premijera Plevljaka o projektu zapošljavanja, pod nazivom „Prilika sve“ Federalnog zavoda za zapošljavanje, vrijednosti 8 350 000 KM.  „Prilika za sve“ će se realizirati s ciljem zapošljavanja što većeg broja osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH, sa posebnom socijalnom i rodno osjetljivošću, radi jačanja njihove konkurentnosti na tržištu rada, sprječavanja dugotrajne nezaposlenosti, te stvaranja uvjeta za sticanje prvog radnog iskustva.


- Korisnici u ovom programu su poslovni subjekti u poljoprivredi, ribarstvu, vađenju ruda, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, trgovini, ugostiteljstvu, poslovanju nekretninama i drugim djelatnostima koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa i koji imaju šest i više zaposlenih. Poslodavcu se može odobriti sufinansiranje osoba sa evidencije nezaposlenih čiji broj ne prelazi 50 posto ukupno zaposlenih osoba u momentu podnošenja prijave, kazao je direktor Orlandić, navodeći pojedinosti programa „Prilika za sve“.


Programom „Prilika za sve“ su obuhvaćene osobe sve staroste kategorije, a posebna podrška se daje mladima bez iskustva do 30 godina, ženama bez obzira naobrazovnu strukturu i dob, demobiliziranim borcima sa faktorom otežane zapošljivosti, nezaposlenim osobama bez obzira na obrazovnu strukturu i dob prijavljene na evidenciju nezaposlenih najmanje 24 mjeseca i Romima bez obzira na obrazovnu strukturu i dob.


- U okviru odobrenih 8, 35 miliona KM, Zeničko- dobojskom kantonu će pripasti 1 298 495 KM, što ga svrstava na treće mjesto nakon Tuzlanskog i Sarajevskog kantona. Javni poziv poslodavcima je objavljen u četvrtak, 9. avgusta i bit će otvoren 15 dana. Nakon što poslodavci sačine preliminarne liste nezaposlenih iz evidencija Biroa za zapošljavanje, iz njima potrebnih branši, Služba za zapošljavanje ZDK će utvrditi konačnu listu i kontinuirano će pratiti realizaciju ugovorenih obaveza, informirao je direktor Orlandić o programu „Prilika za sve“ premijera Plevljaka.


Pres služba ZDK