Printaj ovu stranu
srijeda, 15 Avgust 2012 00:52

Gradi se 46 km autoputa

Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić izjavio je da će Federacija BiH u ovoj godini imati 46 kilometara autoputa na koridoru Vc u izgradnji, a vrijednost tih investicionih projekata je oko 900 miliona KM. Mašine su, prema njegovim riječima, već na terenu na jugu gdje se radi deset kilometara od granice do Međugorja. Od Kaknja do Zenice su tri lota uključujući i tunel Vijenac što je ukupno 16 kilometara od kojih deset kilometara treba biti završeno u ovoj godini. Na dionici Vlakovo - Tarčin se već radi na pet kilometara, dok je pet kilometara u fazi dodjele ugovora i očekuje se garancija, a deset kilometara je u fazi evaluacije. Sve se finansira iz kreditnih linija EBRD i EIB. Prema riječima Karića radovi na dionici od pet kilometara Suhodol - Tarčin već su daleko odmakli, a gradi se petlja i tunel od tri kilometra, te manji tunel od 500 metara.

 

Karić je kazao da se do kraja augusta očekuje potpisivanje ugovora za dionicu Suhodol - Lepenica u vrijednosti oko 75 miliona eura, a u septembru ugovor za dionicu Lepenica - Vlakovo u vrijednosti više od 150 miliona eura. Početkom augusta raspisan je tender za dionicu Svilaj-Odžak, što je dodatnih 11 kilometara. Za sve dionice, kako je napomenuo direktor Autocesta FBiH, završena je eksproprijacija i obezbjeđene su potrebne dozvole. Karić je istakao da su Autoceste FBiH obezbjedile 11 miliona KM podizvođačima na gradnji tunela Vijenac iz garancija, a nakon raskida ugovora sa slovenskom kompanijom Primorje.

 

"Od banke finansijera smo dobili suglasnost na naš prijedlog da podizvođači naprave ugovor o konzorciju i da oni kao domaći konzorcij nastave radove na probijanju tunela Vijenac. Za radove koji slijede će biti dodatni tender koji će biti proveden uporedo sa radovima na probijanju tunela, tako da ne bi trebali izgubiti neko značajno vrijeme zbog raskida ugovora", dodao je Karić. Kaže da će s domaćim konzorcijem biti potpisan ugovor te da se očekuje da oni dostave garanciju.

 

- Računamo da ćemo od raskida ugovora u roku 45 dana isplatiti svima sva dugovanja i potpisati novi ugovor - precizirao je na kraju razgovora  direktor Karić.

Tunel Vijenac je značajan investicioni projekt vrijedan 62 miliona eura, a predviđeni rok za završetak radova je 2014.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)