28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 29 Juli 2012 03:04

Investitori za RŽR Vareš?

Predstavnik kompanije KJ GOLD Canada Ltd Piter M. Kun (Peter M. Kunh) iskazao je premijeru Fikretu Plevljaku i resornim ministrima Raifu Seferoviću i Džemilu Ugarku zainteresiranost da kupi Rudnik željezne rude Vareš. Tokom susreta u sjedištu ZDK, u pratnji načelnika Vareša Hamde Fatića i direktora Rudnika željezne rude Envera Hercegovca, Kun je istakao da je njegova kompanija spremna izmiriti dugovanja Rudnika 3,8 miliona KM, a potom investirati od 90 do 150 miliona američkih dolara. Najveća investicija bi se odnosila na izgradnju koncentratora za rudu, koji bi pored tehnoloških kvaliteta zadovoljio i najveće ekološke standarde.

 

Istraživanja željezne rude u Varešu za ovu kanadsku kompaniju radila je laboratorija iz Njemačke. Eventualnom kupovinom vareškog rudnika, KJ GOLD Canada spremna je na daljnjim istraživanjima angažirati domaće inžinjere. Investitor je zatražio od Vlade ZDK da, uz saglasnost Općine Vareš, dodjeli koncesiju, okolinsku dozvolu, da omogući dobivanje dozvole za eksploataciju rude, što je u nadležnosti resornog ministarstva Federalne Vlade, te omogući korištenje plinovoda koji prolazi 20- tak kilometara istočno od Vareša.

 

- Vlada ZDK će omogućiti ambijent za investiranje na području Kantona svakom ozbiljnom interesantu. U slučaju Rudnika željezne rude Vareš, mi ćemo sa potencijalnim investitorom potpisati Protokol o saradnji, kojim ćemo obuhvatiti i interese radnika Rudnika, Općine Vareš i kanadskog investitora, kazao je premijer Plevljak, nakon susreta sa Piterom Kunom.

 

Pres služba ZDK

Povezani članci (by tag)