20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 25 Avgust 2011 17:15

Ko su akteri Fudbalskih priča? Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Fudbalske prie 1Novi koprodukcijski projektat u BNP-u Zenica - Koprodukcijski projekat Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i East West Centra iz Sarajeva zvanično je predstavljen na današnjoj press konferenciji. Riječ je o predstavi „Ruže za Anu Terezu/Fudbalske priče“ koju će režirati Haris Pašović, kojemu je ovo prvi put da režira u Zenici.

S obzirom da je riječ o plesnom teatru koreografiju za predstavu će raditi Edward Clug (Edvard Klug), direktor Baleta u Slovenskom narodnom gledališću u Mariboru, koji vodi porijeklo iz Rumunije. Muziku za predstavu izvodit će uživo višestruko nagrađivani kompozitor i muzički direktor Philip Tan iz Singapura. Prva proba održana je u ponedjeljak 22.08. na Maloj sceni BNP-a Zenica. Svjetska premijera biće izvedena u četvrtak, 22.09.2011. godine u BNP-u Zenica.

Nakon premijere u Zenici slijede izvedbe u Tešnju, Rudom, Bihaću, Sokocu, Jajcu, Bosanskoj Gradišci, Loparama, Srebreniku, Prijedoru i Sarajevu.  

Predstava "Ruže za Anu Terezu / Fudbalske priče" koja okuplja umjetnike iz Belgije, Italije, Burkine Faso, Singapura, Rusije, Turske, Slovenije i Bosne i Hercegovine govori o životu običnih ljudi i njihovoj strasti za fudbalom . Predstava također govori o tome da većina nogometnih fanova u svijetu dijeli ista iskustva, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, rasu, vjeru i dob. Jezik nogometa je univerzalan, s toga je cilj autorskog tima da igrajući predstavu u manjim gradovima u BiH razbiju izolaciju, omoguće građanima da budu izloženi djelima najviše umjetničke vrijednosti i promiču komunikaciju i dijalog u svim dijelovima zemlje.

U predstavi igraju: Aida Čorbadžić (Bosnia and Herzegovina), Thomas Steyaert (Belgium), Ibrahim Ouattara (Burkina Faso), Ulisse Romano (Italy), Aydar Valeev (Russia), Ayberk Essen (Turkey).
Projekat je podržao MDG-F Program Kultura za razvoj.

Dino Delić,
voditelj Ureda za odnose s javnostima BNP-a Zenica

Čitano 4908 puta