28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 27 Maj 2013 19:57

CIMOS gasi pogon u Zenici?

Radnici  tvornice metalnih dijelova  "Cimos TMD Ai d.o.o. Gradačac,  danas u 14 sati obustavili su rad u znak podrške smijenjenom direktoru te tvornice Fadilu Novaliću.

               

Danas u 14 sati iz sjedište tvrtke Cimos d.d. Koper, koja je većinski vlasnik gradačačke tvornice,  stigla je pismena depeša kojom se Fadil Novalić smjenjuje s mjesta direktora. Radnici Cinosove  tvornice u Gradačcu ne prihvataju takvu odluku većinskog vlasnika i  u znak prosvjeda obustavili su proizvodnju do daljnjeg. Kako neslužbeno doznajemo, Fadil Novalić je smijenjen s direktorskog mjesta jer je odbio da potpiše odluku o zatvaranju pogona i otpuštanju radnika u pogonima Cimosa u Srebrenici i Zenici. Smijenjeni direktor Novalić iza 14 sati napustio je tvornicu Cimosa a na putu do njegovog stana ispratilo ga je više stotina radnika.


Iz uprave CIMOS-a u Sloveniji pak tvrde drukčije. 


Direktor Cimos TMD Ai d.o.o. Gradačac Kopar, Fadil Novalić smijenjen je s te dužnosti pored ostalog i zbog sumnje za višekratnu zloupotrebu položaja. Naime, Grupa Cimos oglasila se saopćenjem u kojem pojašnjava razloge za smjenu dosadašnjeg direktora Cimos TMD Ai d.o.o. Gradačac, Fadila Novalića. U saopćenju se navodi da je Novalić smijenjen zbog neizvršavanje odluka Skupštine po pitanju imenovanja prokuriste i smanjivanje ovlasti direktora, kršenje individualnog ugovora o radu tj. isplata više plate od ugovorene, te sumnje za višekratnu zloupotrebu položaja.  Grupa Cimos se u posljednjih nekoliko godina nalazi u finansijskim problemima zbog većeg broja investicija, koje nisu praćene rastom prodaje i efikasnošću poslovanja. 

 

Uslijed strateške važnosti Grupe Cimos, Republika Slovenija je odobrila dodatni kredit za likvidnost od 35 miliona eura, a koji će u narednom periodu biti iskorišten, između ostalog i za potrebne investicija u nove projekte u BiH kao i za plaćanje dobavljačima za normalni nastavak proizvodnje na svim lokacijama u BiH.  Jedan od preduslova za dobivanje ove pomoći je i to da je Grupa Cimos obavezna u narednih nekoliko mjeseci da izvede detaljno poslovno i finansijsko prestruktuiranje.  Provedba plana prestrukturiranja Cimos ostaje vodeći Tier1 dobavljač evropskoj automobilskoj industriji. 

 

S tim ciljem je pripremljen program poslovnog prestrukturiranja, koji obuhvata konsolidaciju proizvodnih lokacija i optimiziranje proizvodnih procesa.  Program će se izvoditi u svim regijama, uključujući i BiH, gdje će se konsolidirati dvije lokacije - Sarajevo i Srebrenica, a uprava Cimosa je odlučna da taj postupak izvede na način da utjecaj na zaposlene i društvo bude što manji.  Cimos je ponudio da dio svojih poslova iz ne-automobilskog programa prenese na potencijalne investitore, koji bi bili spremni preuzeti spomenute dvije lokacije, i očuvati poslovne aktivnosti i radna mjesta. Na tome će se raditi i u narednom periodu, a u saradnji s lokalnim i državnim vlastima BiH. BiH ostaje strateška regija za Grupu Cimos i sve informacije koje su u suprotnosti s time su bez ikakve osnove.  Trenutno su u pripremi i novi projekti s kojima će se opseg proizvodnje u BiH i dodatno povećati. Naglašavaju da je senzibilnost Grupe Cimos veoma naglašena pogotovo za područje Srebrenice i sve promjene vezane za tu lokaciju će se voditi na poseban način. 

  

- Svi koraci su bili usklađeni s bivšim direktorom Novalićem, koji je na žalost zaposlenima prenosio lažne informacije o zatvaranju svih tvornica na području BiH do 2014. godine i s takvim ponašanjem je društvu nanio nepopravljivu štetu - stoji u saopćenju Grupe Cimos.

 

Prema tvrdnjama iz Slovenije, proizvodnja u Zenici nije upitna, ali jesu aktivnosti u Srebrenici i Sarajevu. Šta će se dogoditi narednih dana, nakon "puča" u Gradačcu, izvještavati ćemo vas redovno.