29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 21 April 2013 05:19

Kako uštediti u kupovini?

 Danas većina građana štedi na svemu i kupuje samo ono najnužnije. Više novca u novčaniku ostat će vam i ako neke proizvode kupujete u većim količinama.

Ponuda u trgovinama u kojima se u većem pakiranju proizvodi nude po povoljnijim cijenama je sve više, no važno je paziti da u košaricu stavljate samo stvari koje ćete zaista koristiti i koje na kraju neće završiti u smeću. U nastavku je popis stvari koje je najbolje kupovati u većim pakiranjima.


Nekvarljiva hrana

Kad idete u nabavku osnovno je pravilo da u velikim količinama ne posežete za hranom čiji će rok isteći li će se pokvariti prije nego ju uspijete potrošiti. Ukoliko koristite gotovu hranu koja ima duži rok trajanja poput tune u konzervama ili gotovih juha, najbolje ih je kupovati u većim pakiranjima jer ćete proći i do 30 posto jeftinije nego ako ih kupujete na komade. U većim pakiranjima je primjerice pametno kupovati i rižu, no budite pažljivi jer ako koristiti smeđu rižu ona ima znatno kraći rok trajanja o bijele – svega oko šest mjeseci. Pametan izbor su i velika pakiranja papra u zrnu, koji ima rok trajanja tri godine. Ako koristite mljeveni papar, on traje puno manje – do godinu dana.

Zobene pahuljice

Jeftinije ćete proći ukoliko zobene pahuljice kupujete u većim pakiranjima, ili ukoliko naiđete na više pakiranja koja se nude po jednoj cijeni (pakiranja s primjerice dvije ili tri kutije ili vrećice). Naravno, kao i sve ostalo, ne kupujte ni zobene pahuljice samo zato što se nude povoljno. Izbjegavajte kupovati veće količine ovih žitarica ako su namijenjena za djecu, jer su ih sklona često mijenjati. I odraslima se događa da se neke vrste “pahuljica” brzo zasite.

Suhi grah i tjestenina

Ove dvije namirnice imaju duži rok trajanja, pa ih je pametno kupovati u većim pakiranjima. Tjestenina, koju mnoga domaćinstva često koriste, u velikim trgovačkim centrima može naći u pakiranju od kilograma, a grah je najjeftiniji ako se kupuje u rinfuzi. Niti tjestenina niti suhi grah u ostavi neće zauzeti puno mjesta.

Vitamini

Ukoliko koristite vitamine koji nisu nimalo jeftini, uvijek kupujte veća pakiranja. Ovisno o proizvođaču, njihov je rok trajanja između četiri i pet godina.

Toaletni papir i papirnati ručnici

Bez roka su trajanja, a stalno ih koristimo – toaletni papir i papirnate ručnike uvijek treba kupovati u velikim pakiranjima. Ako ih imate gdje uskladištiti, opskrbite se na akcijama. Ovi proizvodi nikada se ne bacaju, a bez njih zna biti vrlo nezgodno.

Četkica za zube

Četkica za zube također nam nikada neće biti višak. Liječnici preporučuju da bi ih trebali mijenjati svaka tri mjeseca. Pakiranje s više komada puno su jeftinija nekoga kada kupujemo jedan komad.

Pelene

Mjesečni izdaci za pelene velika su stavka u kućnom budžetu mladih roditelja. Uvijek je isplativije kupovati velika pakiranja i na akcijama. Jedino što treba paziti da se ne stvore prevelike zalihe i da dijete ne preraste veličinu koju ste kupili.

Kondomi

Seksualno aktivni muškarci i žene ne bi si smjeli dozvoliti da ostanu bez kondoma. Jeftinije će proći ako ih nabavljaju na akcijama ili preko interneta, gdje je moguće pronaći pakete po znatno povoljnijim cijenama.

Uredski pribor

U kupnja uredskog materijala uvijek bi trebalo ići u specijalizirane trgovine i kupovati veća pakiranja. U “običnim” trgovinama cijene su znatno veće.

 

(Net.hr)