19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 02 Januar 2013 08:00

Propada projekat Plava voda?

 

Projekat dugoročnog rješavanja pitanja vodosnabdijevanja općina Zenica, Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača, putem projekta Regionalnog vodovoda Plava voda, još je aktuelan. Zakomplikovalo se oko pitanja učešća u finansiranju. Po nekim procjenama, projektom regionalnog vodovoda riješio bi se problem vodosnabdijevanja Zenice u narednih sto godina i ujedno zamijenio nepoželjni dopunjujući sistem snabdijevanja korisnika sa izvorišta Babina rijeka. Projekat Plava voda vrijedan je oko 50 miliona maraka i trebalo bi da bude  finansiran iz Evropske banke za obnovu i razvoj i Banke Vijeća Evrope. Dogovor o načinu vraćanja kredita, još nije usaglašen.

 

Promjena u strukturi lokalne uprave Općine Travnik, na prijevremenim lokalnim izborima održanim 2011. godine, dovela je protivnika projekta Plava voda na čelo grada. Dotadašnji partner u projektu, Tahir Lendo, imenovan je za premijera Srednje-bosanskog kantona, pa je nastupio problem prvenstveno oko usaglašavanja učešća općina u kreditnom zaduženju za realizaciju projekta Plava voda, zbog čega se sa aktivnostima privremeno stalo, izjavio je Ekrem Kahriman, direktor Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija. On je dodao da je Općina Zenica pripremila svu projektnu dokumentaciju, pribavljena je okolinska dozvola i počelo se sa aktivnostima eksproprijacije.

 

- Zenica ima riješen problem vodosnabdijevanja sigurno za narednu deceniju i nećemo insistirati na projektu Plava voda, po svaku cijenu. Mi ga žarko želimo i tog projekta će biti, ako mi budemo u njemu. No, nećemo prihvatiti to da Zenica plaća koliko Travnik želi. Nismo se još našli, ali ne gubimo nadu i mislimo da će razum na kraju ipak pobijediti, - ističe Kahriman, ocjenjujući ponudu Općine Zenica, korektnom. Izgradnju objekata duž glavne trase vodovoda u dužini od oko 33 kilometra, od izvorišta do rezervoara u Putovićima, kako je ranije dogovoreno, trebalo bi da finansira Općina Zenica. Ukupna investicija, uz uračunate dodatne troškove rekontrukcije svih rezervoara i zaštite izvorišta, procijenjena je krajem 2010. godine, na 32 miliona i 800 hiljada maraka. Zenica bi učestvovala sa 19 miliona i 300 hiljada i sa omjerom od 58,7 posto vlasništva. Na jednoj od sjednica Općinskog vijeća, kada su prezentovane aktivnosti na projektu, najavljeno je da bi izgradnja vodovoda mogla početi u prvoj polovini 2011. Rokovi, kao i sudbina samog projekta su, krajem 2012. godine, neizvijesni.

 

rtvze