18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 03 Novembar 2012 09:51

Galijašević premijer nove Vlade?

Iako niko iz stranaka koje imaju zastupnike u sazivu Skupštine ne tvrdi da je pobjednik riješen, troje zastupnika NSRzB sve je bliže SDA i ulasku u novu parlamentarnu većinu SDA i njeni koalicioni partneri blizu su stvaranja nove parlamentarne većine u Zeničko-dobojskom kantonu. Odluka Skupštine o neusvajanju izvještaja o izvršenju budžeta ZDK-a za prvu polovicu 2012. prvi je korak ka zahtjevu o izglasavanju (ne)povjerenja Vladi.

 

Iako niko iz stranaka koje imaju zastupnike u sazivu Skupštine ne tvrdi da je pobjednik riješen, troje zastupnika NSRzB sve je bliže SDA i ulasku u novu parlamentarnu većinu. Zbog izostanka Igora Matanovića, Hermine Herco - Bilajac i Tonija Pendića sa nastavka 28. sjednice, pružena je prilika opoziciji da obori izvještaj o budžetu. Trećina zastupnika Skupštine tako bi mogla uskoro zatražiti glasanje o povjerenju Vladi, za čiju bi smjenu trebalo imati 18 ruku, tj. natpolovičnu većinu.

 

"Očito je da izvještaj o izvršenju budžeta ZDK-a za prvu polovicu 2012. nije zadovoljio delegate u Skupštini i da je oboren, a to je jedna od zakonskih pretpostavki za smjenu Vlade. Mi ćemo, vjerovatno, ubrzo ići sa tom inicijativom i formirati novu parlamentarnu većinu", izjavio je Mirsad Zaimović, predsjednik KO SDA ZDK-a. Aktuelna politička vlast, odnosno parlamentarna većina bila je po ko zna koji put neozbiljna, smatra Asim Čajlaković, predsjednik KO SBiH.

 

"Mi kao opozicija smo prepoznali probleme u izvršenju budžeta i minus od gotovo 11 miliona za prvih šest mjeseci ove godine, a prikazanih 4,5 miliona KM i naravno da smo glasali protiv izvještaja. Neusvajanje izvještaja o izvršenju budžeta se može tumačiti i kao poruka da mi kao opozicija možemo stvoriti novu većinu", kazao je Čajlaković. SBiH, po njegovim riječima, ne želi da uđe u vlast, ali će podržati novu parlamentarnu većinu koja provodi bolji program i uvijek će ići na stranu stvaranja boljeg. 

 

Senaid Begić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini ZDK-a, kazao nam je kako nedolazak trojke iz NSRzB na posljednju sjednicu Skupštine ne mora da znači ništa, te da su oni još članovi aktuelne parlamentarne većine. Oni sami jučer nam to nisu potvrdili niti demantovali jer jednostavno niko od njih nije bio dostupan za medije.

 

U slučaju dolaska nove parlamentarne većine na vlast, kandidat za poziciju premijera je, kako je potvrđeno za Oslobođenje, Miralem Galijašević, koji je uspješno obavljao ovu funkciju šest godina.