29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 21 Avgust 2012 03:16

Šta BNP sprema u 2012/13 ?

U protekloj je sezoni Bosansko narodno pozorište Zenica premijerno izvelo čak jedanaest premijera, što je ubjedljivo najveći broj premijernih izvedbi među bosanskohercegovačkim teatarskim kućama. Od toga broja pet projekata su predstavljali koprodukcije koje su realizirane sa različitim teatarskim kućama, ustanovama kulture i festivalima. Tri premijere su izvedene u okviru Dječije, omladinske i lutkarske scene.Bio je dovoljan razlog da prvog čovjeka BNP-a Hazima Begagića pitamo o rezimeu protekle i planovima za ovu sezonu.

 

- Proteklu smo sezonu završili sa čak trinaest nagrada koje su naši projekti i umjetnici osvajali na nekom od oamnaest festivalskih učešća u zemlji i inozemstvu. BNP je protekle sezone nekoliko puta gostovao u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Sloveniji. Gotovo je nevjerovatan podatak da je u protekloj sezoni zeničko pozorište gostovalo u čak devetnaest bh. gradova, redom su to bili Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Bihać, Bugojno, Jajce, Brčko, Travnik, Zavidovići, Žepče, Mostar, Goražde, Prijedor, Gradiška, Sokolac, Tešanj, Srebrenik, Derventa i Rudo, dok je samo u glavnom gradu ukupno imalo 24 izvedbe, i to u svim sarajevskim teatrima.

 

Na tekućem repertoaru BNP-a trenutno se nalazi 25 naslova, na Velikoj, Maloj i Dječijoj sceni, te na Sceni Hinter-bina i drugim alternativnim scenskim prostorima BNP-a. mislim da ti podaci govore više od bilo kakvog komentara, kazao nam je Begagić. Nakon pune 22 godine, zahvaljujući sporazumu koji je menadžment BNP-a potpisao sa Narodnim pozorištem Sarajevo, uspješno je realizirano gostovanje sarajevske Opere, na ogromno zadovoljstvo zeničke publike.

 

- I ne samo to. U protekloj Koncertnoj sezoni Velika scena BNP-a je, pored nekoliko koncerata kamernog sinfonijskog orkestra BNP-a, tri puta ugostila Sarajevsku filharmoniju, te veliki broj muzičara u oblasti umjetničke i pop muzike, poput Edina Karamazova, gudačkog kvarteta Krakovske filharmonije, Masima Savića, Ivana Jelića, beogradskih Legendi, Omladinskog gradskog hora i mnogih drugih. Zeničkoj publici BNP je protekle sezone omogućio i gostovanja svih sarajevskih teatara, kao i pozorišta iz Tuzle, Banja Luke, Beograda, Zagreba, Osijeka, Virovitice, Kragujevca, navodi Begagić.

 

Iako kaže da je za predstojeću sezonu Begagić znatno oprezniji, planovi su ipak ambiciozni.

 

- Repertoarski plan nastupajuće 63. pozorišne i koncertne sezone BNP-a Zenica već je u mjesecu maju imao svoju konturu. Nažalost, danas je u BiH izuzetno teško precizno repertoarsko planiranje u okolnostima potpune nestabilnosti i neizvjesnosti. U ovome momentu generalno možemo reći da ćemo u narednoj sezoni najvjerovatnije, prema trenutnim planovima, imati devet premijernih izvedbi, od čega tri na Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni. Za dva projekta još se uvijek trudimo zatvoriti budžetsku konstrukciju. U odnosu na naše opće repertoarske smjernice, i ove će sezone biti postavljena dramska djela suvremenih bh. autora, ali i regionalnih i europskih dramskih pisaca, kao i autorski projekti pozorišnih umjetnika. Govoreći o kazališnim redateljima, već se da zaključiti kako će ove sezone u BNP-u blago dominirati žene redatelji. I ove godine prvi otvaramo pozorišnu sezonu u BiH, premijernom izvedbom, naravno. Sezona će svečano biti otvorena 7. septembra, gala premijerom predstave Grebanje, bh. autorice Tanje Šljivar, u režiji mlade bh. redateljke Selme Spahić. Nakon toga, u mjesecu septembru će premijerno biti izvedena i predstava za djecu Put do čarolije, kaže prvi čovjek zeničkog teatra.

Begagić najavljuje i produkciju predstava za djecu, pokretanje Kluba prijatelja BNP-a, te projekat Srijedom u BNP-u, serija besplatnih programa srijedom. U saradnji sa ambasadama u BiH pokrenuće projekat Foaje svjetske kulture, a ambicioznim planovima, kako navodi, tu nije kraj.

 

BNP već kao vlasnik licence i glavni organizator priprema realizaciju treće manifestacije Noć teatra BiH, kao dio europskog projekta European Theatre Night. Od oktobra kreću i sa pripremama za XII. Festival bh. drame koji će se održati od 11. do 19. maja 2013. godine u Zenici.


BNP će u ovoj sezoni svojim repertoarom početkom novembra dati doprinos obilježavanju obljetnica rođenja i smrti jednog od najvećih književnika na ovim prostorima, Miroslava Krleže. U nastavku sezone publici će ponuditi i tri komedije, kao i dva naslova bh. dramskih autora. Od redateljskih imena u toku su i dogovori sa bh. umjetnicima kao što su Pašović, Mustafić, Gojer, Trepanić, kao i gošće iz Hrvatske, poput Aide Bukvić, Nine Kleflin i mlade redateljice Helene Petković. Također je izvjestan i nastavak suradnje BNP-a sa Oliverom Frljićem, kao i nekim drugim redateljskim imenima iz regiona.