16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 01 Avgust 2012 13:23

Kako rudari osjete potrese?

Zenicablog se potrudio da svoj dojam o tome kako osjeti zemljotres ispriča zenički rudar A.K. Jednostavno, ljudski opisao je osjećaj dok si stotinama metara ispod zemlje, tj. bliže epicentru... Za one koji ne znaju, najdublja jama u bivšoj Jugoslaviji, upravo se nalazi u Zenici. VJEROVALI ILI NE, 765 metara ispod trave na potvršini, rudari u Zenici, u Staroj jami, silaze do stare jame Barbara. Da bi vam dočarali mjesto na koje je silazio auttor ovih redova, reći ćemo da rudar uđe u jamu stotinjak metara od hotela Rudar i uprave Rudnika, a mjesto na kojem se nađe 765 metara ispod zemlje je BUKVALNO ispred prodavnice uz put Zenica - Ovnak, u selu Lokvine !!! Fotografija u prilogu kao ilustracija nastala je upravo tu 3/4 kilometra pod zemljom, gdje se zarađuje najcrnji i najpošteniji kruh u Zenici.

 

Prenosimo izjavu zeničkog komorata:

- Pa nema se bas puno toga opisivati, imam osjećaj da se se mnogo manje osjeti pod zemljom, dole se to osjeti baš kao potres i traje kratko, dok vani kada si u višespratnici osjetiš potres, a poslije toga ljuljanje. S tim da pod zemljom, u rudniku mi imamo drugu opasnost, a to je obrušavanje materijala, koji može da dovede do prekida napajanja električne energije, čime se gasi glavni ventilator za dovod zraka ili npr. prilikom zemljotresa 

rudnik-zenica1

postoji opasnost od zatvaranja prostorija, gdje rudari mogu biti zarobljeni neko vrijeme. Sve to stvara određenu paniku, crne misli u ovim danima kad su zemljotresi česti, ali sam zemljotres nije toliko strašan kao što je vani. Mnogo strašnije su stvari koje se mogu desiti nakon potresa. Kao što sam rekao, potresi nisu izazvali štete u rudniku, ali smo imali par manjih potresa nakon toga (slijeganje zemljišta). Radovi nisu prekinuti ni u jednom trenutku.