16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 18 Juni 2012 09:09

Ko će kući umjesto u zatvor?

U Općinskom sudu u Zenici, povodom početka primjene kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom, predsjednica suda Dijana Ajanović i Hidajet Trako, pomoćnik Federalnog ministra pravde održali su radni sastanak, u prisustvu službenika općinskih sudova sa područja Ze-do kantona, Miralema Duranovića Federalnog inspektora za izvršenje krivičnih sankcija i zatvorskog policajca Kazneno-popravnog zavoda ZT Zenica.



Robert Bošnjak, IT administrator firme Unis telekom d.d. Mostar upoznao je prisutne sa principima rada telekomunikacijske opreme za nadzor i praćenje izvršenja kazne kućnog zatvora. Osim tehničkih mogućnosti opreme za praćenje većina prisutnih je po prvi put imala priliku neposredno vidjeti dio uređaja za praćenje (prijemnik i transmiter-koji je poznatiji kao „narukvica“). Transmiter, koji zaista podsjeća na narukvicu, pojašnjeno je, postavlja se na nožni članak osuđene osobe. Ovakav sistem praćenja izvršenja kazne kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom, primjenjuje se u više evropskih zemalja i nama susjednoj Srbiji. Dosadašnja iskustva pokazuju da je sistem u visokom stepenu siguran, efikasniji i jeftiniji u odnosu na redovan način izdržavanja kazne. To potvrđuju i dosadašnja iskustva sudova u Federaciji koji su započeli sa njegovom primjenom.

Ipak, sva osuđena lica neće imati „privilegiju“ da izrečenu kaznu zatvora do godine dana izdržavaju kao kućni zatvor sa elektronskim nadzorom. Prilikom odlučivanja o tome uzimaće se u obzir: vrsta počinjenog krivičnog djela, visina izrečene kazne zatvora, ličnost osuđenog, tehničke mogućnosti i druge okolnosti.

Službenici zeničkog, te općinskih sudova iz Tešnja, Kaknja i Žepča koji su prisustvovali sastanku, izrazili su zadovoljstvo zbog početka primjene kućnog zatvora očekujući da će se ovako rasteretiti velikog broja osuđenih lica koje čekaju na izdržavanje kazne zatvora ili su već upućivani, ali su zbog prenatrpanosti kapaciteta vraćeni iz Kaznenopopravnog zavoda u Busovači.

Postavljanje i uklanjanje opreme za elektronski nadzor osuđenima koje upućuje ovaj sud vršit će ovlaštene stručne osobe Kaznenopopravnog zavod Zenica gdje je posjeta nastavljena.

Alisa Radončić, portparol Općinskog suda u Zenici

 

elnaruk2