19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 13 Juni 2012 10:40

Za kim su raspisane potjernice?

Prema objavljenom Spisku centralnih potjernica na krivičnom referatu potjernice su raspisane za Sulejmanom Bejzakom i Mirabel Mudrov (2007.), Muhamedom Mrakovićem (2008.), Dariom Todorovićem, Amilom Odobašić, Kanitom Mustajbegović (2010.), Aldinom Mišićem (2010. i 2011.), te Suljom Škapurom (2011.). Važeće su međunarodne potjernice za Zoranom Stjepićem i Predragom Zlatkovićem - Crnićem (2004.), Admirom Mujićem (2006.), Blaženkom Jandrićem (2007.), Damirom Jozićem (2008.), Selimom Behadarevićem, Aldinom Mišićem i Dejanom Dejom Papićem (2011.).

 

Prema podacima koje smo dobili iz odjeljenja za izvršenje krivičnih sankcija, od 2007. se na spisku raspisanih centralnih i međunarodnih potjernica nalazi se i Mario Bičanić, koji treba da izdržava kaznu zatvora od osamnaest mjeseci. U 2009. sud je raspisao međunarodne i centralne potjernice za Jahijom Čolakovićem (zatvor osam mjeseci) i Nerminom Bajićem - Pašalićem (18 mjeseci). U 2010. na izdržavanje kazne zatvora nije se javio Suljo Škapur (tri godine).

 

Općinski sud u Zenici od 2008. vodi evidenciju osoba koji su se javili na izdržavanje kazne u Kazneno - popravni zavod poluotvorenog tipa Busovača, ali zbog prenatrpanosti kapaciteta su vraćeni sa kapije i pozvani da se naknadno jave. Prema evidenciji ovog suda, čak 87 osoba je vraaćeno sa izdržavanja kazni. To su osuđenici iz Busovače, Livna, Sarajeva, Zenice, Žepča, Kaknja, Dervente, Ljubuškog, Zavidovića, Odžaka, Visokog...

Osuđeni su za preprodaju droge, teške krađe, razbojništva, šumske krađe, prouzrokovanje stečaja, zloupotrebu položaja, nesavjesno privredno poslovanje, izazivanje opasnosti građevinskim radovima,a li i bludne radnje, nasilje u porodici, napad na policajce.... Osuđeni na najveću kaznu treba u zatvoru provesti dvije i po godine, a prema podacima suda, jedan osuđenik je čak tri puta vraćan iz zatvora, dok je za ostale zabilježno dva ili jedno vraćanje sa kapije.

 

Međunarodna potjernica za Abdul Hadi Algahtanijem je na snazi od 2004. godine. On je osuđen na deset godina zatvora, a presuda je postala pravosnažna 23. januara 1997. Apsolutna zastara za ubistvo koje je on počinio nastupa u januaru 2017. godine. On je osuđen za otmicu i ubistvo jednog britanskog humanitarca. Navodno, Algahtani je poginuo u napadu NATO snaga u Afganistanu, ali ta smrt nikad nije zvanično potvrđena, pa je potjernica i dalje na snazi.