20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 06 Maj 2012 07:29

Graditelji "Vijenca" u stečaju?

Vlasti Federacije BiH uveliko razmišljaju o rezervnoj varijanti za gradnju tunela Vijenac, najvećeg infrastrukturnog objekta u BiH, s obzirom na to da kompanija "Primorje", prema posljednjim informacijama, neće uspjeti izbjeći krah, saznaje "Dnevni avaz". "Primorje" se već neko vrijeme nalazi u finansijskim problemima, a kamen oko vrata mu je dug bankama od 211 miliona eura. Sagovornik našeg lista kaže da bi slovenska kompanija već ovog mjeseca mogla proglasiti stečaj. Pojedini podizvođači raskinuli su ugovore s "Primorjem" u Sloveniji zbog neplaćanja, a firmi ponestaje novca za tekuće poslovanje.

 

Narednih nekoliko dana, u svakom slučaju, bit će presudno za sudbinu posljednje velike građevinske kompanije u Sloveniji, s obzirom na to da su sve ostale već odavno u stečaju, a bh. vlasti žele brzo reagirati, kako bi se izgubilo što manje vremena ako "Primorje" napusti projekt. Ugovor o gradnji tunela Vijenac, koji finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), najprije je pripao slovenskom SCT-u, koji je nekoliko mjeseci kasnije bankrotirao. Projekt je tada dodijeljen drugom najpovoljnijem ponuđaču na tenderu, odnosno "Primorju", koje je potom dogovorilo da polovinu posla prepusti bh. kompanijama. U slučaju da i "Primorje" bankrotira, kako saznajemo, postoje tri mogućnosti za nastavak radova, o kojima se trenutno razmišlja. Jedna je da se pozove treća firma s tendera, a to bi bila hrvatska "Hidroelektra".

 

Ponuda SCT-a za gradnju tunela dugog tri kilometra, na autoputu između Kaknja i Zenice, bila je 54 miliona eura, "Primorja" 62 miliona, a "Hidroelektre" 67 miliona eura. Kako saznajemo, ovo je rješenje malo vjerovatno. Druga mogućnost je posao prepustiti domaćim firmama ŽGP, "Euroasfalt" i "Hidrogradanja", koje već sada rade na projektu, ali je upitno bi li EBRD na to pristao, s obzirom na to da ove firme nisu pobijedile na tenderu, već su kasnije angažirane. Treća mogućnost je raspisati novi tender za ovaj projekt, čime bi se izgubilo najmanje šest mjeseci, koliko traju procedure za izbor izvođača. Konačna odluka ne može biti donesena bez EBRD-a. Vlasti ne žele o ovome govoriti dok "Primorje" ne proglasi stečaj.