Printaj ovu stranu
subota, 09 Juli 2011 11:19

Sead Kaknjo (Grijanje) Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Grijanje2011Zenicablog vam prenosi intervju koji je sa direktorom JP Grijanje Seadom Kaknjom uradila novinarska ekipa lokalnog sedmičnika Naša riječ. Povod za razgovor sa direktorom e odluka o poskupljenju grijanja u novoj grijnoj sezoni za 25 odsto, donesena na sjednici Vijeća općine Zenica

NR: Građani Zenice nisu pretjerano negodovali zbog poskupljenja grijanja od 1. jula ove godine, pa ni one najugroženije kategorije stanovništva, poput penzionera. Zbog čega je poskupljenje bilo nužno?

KAKNJO: Mi smo faktički prije tri godine imali sniženje cijene grijanja, a u posljednjih pet godina, tačnije od 2006. sve sirovine, neophodne za grijanje, poskupjele su više od 40 odsto, a naša cijena ostala je ista. To je razlog što smo zapali u vrlo tešku situaciju, imamo velike financijske gubitke, a i stanje naše toplovodne mreže je vrlo upitno. Riječ je o tehnologiji staroj više od 40 godina, a zbog niske cijene, do sada nismo mogli ulagati u toplovodnu mrežu, odnosno odvajati sredstva za amortizaciju. Posljedica svega toga jeste da nam je stepen pouzdanosti sistema vrlo mali, kvarovi i prekidi grijanja minulih sezona su bili česti... Dakle bez ulaganja, ne možemo se nadati boljitku. Stoga smo morali povećati cijenu grijanja za 25 odsto, iako je i naša nova cijena, u usporedbi sa cijenama u okruženju, manja. Tako je naprimjer u Travniku prošle godine cijena grijanja po metru kvadratnom bila 1,44 KM, u Banja Luci 1,40, a što se tiče Sarajeva, ovaj grad za grijanje dobija velike grantove od kantonalne Vlade, pa je njihova cijena približna našoj... Dakle, imali smo do sada najnižu cijenu i nalošije stanje toplovodne mreže. Upravo zato, preko ovog javnog preduzeća prebijala se sva socijala. Ako želimo da imamo grijanje u budućnosti i da ovo javno preduzeće radi posao za koji je i registrirano, moramo imati ekonomsku cijenu. Ali, moram kazati da ni nova cijena nije ekonomska, te da će naši troškovi opet biti veći, Ipak, ona će nam pomoći da spriječimo daljnje propadanje preduzeća.   

NR: Jedan broj građana neće moći, zbog teške materijalne situacije, plaćati grijanje po novoj cijeni. Kako to prevazići?

KAKNJO: To je nama u JP Grijanje jasno. Mislim da je krajnje vrijeme da društveno-politička zajednica počne razmišljati o subvenciji grijanja za najugroženije građane, nezaposlene i naše penzionere, od kojih je više od polovice u socijalnoj potrebi. Kako će se to riješiti ne znam, a što se tiče JP Grijanje, stanje o kome sam vam govorio, dalje je bilo neodrživo. Što se tiče dosadašnjih subvencija, Općina Zenica je, putem Centra za socijalni rad  subvencionirala grijanje za vrlo mali broj socijalno ugroženih građana.

Čitano 4606 puta Zadnji put promjenjen subota, 09 Juli 2011 11:35
zblog

Posljednje od zblog

Povezani članci (by tag)