19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 30 Decembar 2014 22:27

Vrući računi za grijanje

Kada već nismo u mogućnosti dobiti niti jedan valjan odgovor o stanju grijanja grada Zenice, koje je osjetno oslabilo u posljednjih dvadesetčetri sata, u poštanske sandučiće, danas, utorak, 30.12.2014.godine stigli su računi za mjesec grijanja koji je, kako je jedino građanima evidentno, još u toku. 

 

Na prispjelim računima stiglo je i umanjenje, kako to oni naglašavaju „12 dana radi slabije isporuke“ što nikako nije tačno. Ako su prije ovog zadnjeg, u mjesecu decembru evidentirana četri kvara od kojih svaki je trajao najmanje tri dana a jedan i nekih pet dana, zbir je svakako veći. Dalje kako se umanjenje obračunava samo za mjesec u kojem je nastao kvar i ne prenosi se u mjesece izvan sezone, isti se broj dana množi sa dva, čime bi ova brojka iznosila daleko više, skoro pa mjesec umanjenja. 

 

Ali kako u javnom preduzeću „Grijanje“ kao i drugim držvnim preduzećima, požuruju započeti slavljeničke dane, oni su obračun uradili prije isteka tekućeg mjeseca i prelomili preko koljena računajući na zaboravnost građana. Tako po ko zna koji put, nadležni iz ovog javnog preduzeća, javno zavlače ruku ne do lakata nego do ramena u ionako tanak džep građana.

 

Pitamo se, hoće li iko od nadležnih iz vlasti dići glas, jer nije moguće da su u općinskom vijeću svi koji ne koriste pomenuto grijanje. Bar neki koji sjede korisnici su istog grijanja, i trebali bi, zato su pored visokih paušala i odgovrni, upitati i javno zatražiti odgovornost?

 

Konačno,  red je da se preduzeću „Grijanje“ promijeni i naziv a i to je u domenu općinskog vijeća. Preduzeće  koje isporučuje toliko toplote da kada bi zagrijavali „Prašnice“ dobijali bi slične reklamacije, može se mirne duše dati ime „hlađenje“.

 

Od svega što oni isporuče građanima jesu jedino vrući računi. Ostalo je samo prašina u oči.

 

P.S.