19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 15 Decembar 2014 21:30

Sramota, blamaža, ...

„ USTAJMO, MI ZEMALJSKO ROBLJE !“ (GRIJANJE . . .) Evo, po peti put u dva mjeseca sezone „grijanja“, ostajemo bez istog, navodno tri dana, iako znamo da je to mnogo više. Stanovi (posebno oni najviše spratnosti i vanjski), ohlade za par sati, a treba im 4 – 5 dana da se zagriju, tako da ovih pet prekida grijanja koje će J.P. „Grijanje“ obračunati kao 15 dana, u praksi znače dva i više puta od toga.


Ovo je postala neviđena sramota i blamaža od strane svih zaduženih za kvalitetno zagrijavanja grada prema građanima, koji dugi niz godina ispaštaju. Krenuću od krivaca. Krivci su, po meni, najviše oni građani koji ne izađu na izbore. Već nekoliko mandata, najviše zahvaljujući onim lijenim i neodgovornim građanima (oko 50 %), u Općinsko vijeće Zenica, provlače se skoro uvijek isti, najviše ruralno birani kandidati, koji dobiju glasove istih za obećanja koja kasnije ne izvrše, kao i oni poslušnici iz grada koje problemi u gradu Zenici uopšte ne zanimaju (čak ima dokaza da svaku Odluku koja ide na štetu samih građana u užem dijelu općine, s „apetitom“ prihvataju i glasaju za nju, kako bi se osvetili stanovnicima grada, zbog njihovih problema na selu.


Na taj način smo dobili paušal na računu za grijanje od 10 %, fiksni trošak za vodu u iznosu od 3,5 KM, naknadu za kruti otpad, povećanje pretplate za fiksnu telefoniju i sl.

Nesposobna općinska vlast već dugi niz godina nas obmanjuje sa nekim rješenjima za zagrijavanje grada (plinska elektrana i sl.), iako je i najvećem laiku jasno da je to utopija, umjesto da sakupe sve stručnjake iz ove oblasti i nađu sigurno i prihvatljivo rješenje ovog problema. Po meni, kao laiku za ovu oblast, jedno od mogućih rješenja je kupovina i montaža rezervnog kotla, koji bi „uskakao“ u slučaju kvara radnog kotla (mislim da je to i tehnički izvodljivo).


Koliko se već vremena od građana na računu za grijanje za paušal uzima 10 % i paušal za cijevi kod isključenja grijanja, od tog novca se mogao sakupiti dobar dio novca za novi kotao i uz još nešto kredita Općine (vjerujem da bi i AMZ pomogao), mogao se davno riješiti problem kvalitetnog grijanja kupovinom i montažom novog kotla. J.P. „Grijanje“ će vjerovatno odbijati po tri dana za svaki kvar kotla, iako je jasno da je to ništa u odnosu na broj dana koliko su nam stanovi stvarno bili hladni. Time se oni peru pred Sudom u slučaju Tužbe za neplačanje računa od grijanja.

 

Zapamtite dobro, da svi oni koji  kažu da neće platiti grijanje za ove mjesece, grdno će se prevariti. Biće tuženi, a Sudovi su 100 % na strani Javnih preduzeća, posebno J.P. „Grijanje“ i sve će, pored duga, zatezne kamate i sudskih troškova biti obračunato i odbijeno od platne liste ili penzijskog čeka (to im Zakon dozvoljava). Navešću svoj primjer:

Za još slabije grijanje nego što je sada, u Crkvicama, u periodu od 1997 – 1999. godine, platio sam za grijanje oko 30 % iznosa koliko je bilo i grijanja, jer nisam htio platiti robu koju nisam dobio. Međutim, J.P. „Grijanje“ me tužilo uz trajanje procesa više od 10 godina. Sud je presudio u njihovu korist (kao i u 99 % slučajeva), i uz plaćanje duga od 500 KM i sudskih troškova blizu 100 KM, od penzije mi je odbijalo zatezne kamate u iznosu blizu 700 KM !!! Sve je to potvrdio i Kantonalni sud, što je dokaz da pošten građanin nema nikakvu zaštitu i da je sprega Sudova sa Javnim preduzećima tolika, da običan građanin nema ni 1 % šansi da dokaže svoju nevinost u odnosu na mafijašku spregu ovih institucija. Samo onaj ko dokaže da nema nikakvih prihoda i da mu pljenidbom stvari mogu namiriti dug, ima možda nekih šansi.

 

Drugo : Protiv ovakvog grijanja i drugih otimačina koje, uz blagonaklonost Gradonačelnika i općinskih vijećnika vrše Javna preduzeća, građanskim pritiskom i drugim vidovima građanske neposlušnosti (protesti pred Općinom i sl.), tražiti sljedeće :

 

1. UKIDANJE PAUŠALA OD 10 % SA RAČUNA J.P. „GRIJANJE“ ;

2. OMOGUĆITI GRAĐANIMA ISKLJUČENJE SA MREŽE DALJINSKOG GRIJANJA UKOLIKO TO ŽELE ( lažu da je to tehnički neizvodljivo, jer se to uvijek ranije radilo) ;

3. POTPUNO UKINUTI PAUŠAL ZA CIJEVI, NAKON ISKLJUČENJA SA MREŽE ;

4. UKINUTI ZATEZNU KAMATU NA DUG ZA GRIJANJE (pritisnuti Sudove da efikasno rješavaju Predmete, jer što proces duže traje, veće su zatezne kamate, čime Javna preduzeća na taj način nezakonito zarađuju) ;

5. UKINUTI FIKSNI TROŠAK OD 3,5 KM NA VODU (npr. zgrada od 100 stanara plaća očitanje jednog brojila 100 puta, tj. svaki stanar!) ;

6. UKINUTI NAKNADU ZA KRUTI OTPAD (takođe, izmišljena naknada, jer je to redovna obaveza „ALBE“).

 

Sve ove ZAHTJEVE hitno pokrenuti i tražiti njihovo ukidanje na Općinskom vijeću Zenica. Krajnje je vrijeme da se lopovlucima Javnih preduzeća (posebno J.P. „GRIJANJE“ I „VIK“) uz aminovanje Općinskog vijeća i Gradonačelnika, stane ukraj i prestane otimačina od građana koji su bahatošću i lopovlucima vlasti u cijeloj državi, dovedeni do prosjačkog štapa.

 

SRAM VAS BILO!

I.S. Zenica