25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 29 Oktobar 2014 23:36

Policijska mišolovka u L.Polju

Izgradnja GGM u gradu je za svaku pohvalu. Izgradnjom GGM saobračaj u gradu je znatno ubrzan. Pogotovo izgradnjom kružnih tokova. Izgradnja kružnih tokova će se isplatiti za par godina, jer su time ukinuti semafori koje je prvo trebalo nabaviti, zatim održavati a za svoj rad trošili su električnu energiju. Svi ti troškovi izbjegnuti su izgradnjom kružnih tokova, zadržavanja vozila na kružnim tokovima su znatno manja a samim tim i manje štetnih izduvnih gasova iz vozila a time i smanjenje zagađenosti u gradu. 

 

Za svaku pohvalu je i rekonstrukcija većeg broja ulica u gradu i kružnih tokova koji nisu direktno na GGM-u. Zenica s ponosom može nositi epitet „grad bez semafora“.Međutim, ko radi i griješi. Najveća greška je napravljena na raskrsnici za Lukovo polje kod podvožnjaka. Postojeće rješenje ima niz nedostataka i to kako slijedi:

    -Sva vozila iz Lukovog polja koja idu preko tog raskršća prema gradu moraju ići  udesno na veoma zagušeni kružni tok prema Babinoj rijeci.

   -Dolazna traka iz Lukovog polja na tom raskršću je dovoljno široka da  istovremeno paralelno mogu stajati dva vozila, pa čak i tri, pa nek izvoli ko hoće lijevo a ko desno (slika 1).

    -Raskršće je dovoljno pregledno i s lijeve i s desne strane. Skrenuti sada u lijevo znaći presjeći duplu punu liniju a zna se kakva kazna slijedi za to.

    -Neobjašnjivo je na tom jestu postavljanje duple pune linije jer je nema ni na Drvenom mostu udaljenom stotinjak metara, a zna se dobro kakve su posljedice nesreće na mostovima.

    -Dalje, vozila koja idu iz pravca Crkvica, Babine rijeke i Radakova a žele skrenuti ka Lukovom polju to ne mogu već moraju ići preko Drvenog mosta na kružni tok i vratiti se opet preko Drvenog mosta na raskršće za Lukovo polje. Apsurd da ne može biti veći. Pošto se u Lukovom polju nalazi veći broj skladišta i prodajnih centara, teretna vozila za snabdjevanje pa i sa prikolicom moraju preći navedenu dionicu i opteretiti saobraćaj na mostu i dotičnom kružnom toku.

   -Za skretanje iz tog pravca ulica je, itekako, dovoljno široka da eventualno zaustavljanje vozila za skretanje u lijevo ka Lukovom polju i ne utiče na zaustavljanje vozila koja idu prema Drvenom mostu. (slika 2)

    -Da apsurd bude veći samo tridesetak metara prije, skretanje u lijevo za Sarajevo  je dozvoljeno mada je tu ulica znatno uža , a tu je još i uključenje sa autoputa iz pravca Doboja.

    -Dalje, skretanje za Lukovo polje iz pravca Drvenog mosta je urađeno maltene pod uglom od ca 120˚ što predstavlja veliku opasnost u zimskom periodu i na poledici. Čovjek bi to shvatio da konfiguracija terena to uslovljava, naprotiv...(slika 3)

   -Isto važi i za pješačku stazu (trotoar) na toj lokaciji (slika 3).                                                  

 

Postavlja se pitanje kako ovaj problem riješiti. Ovakvo rješenje bi se moglo donekle i opravdati da na toj lokaciji nema dovoljno prostora, a prostora ima u izobilju.

 

Kao prelazno rješenje predlaže se izmjena postojeće horizontalne signalizacije, u skladu sa navedenim primjedbama, a u skoroj budućnosti potpunu rekonstrukciju ovog raskršća. Među građanima Lukovog polja kruži priča da je ovo rađeno smišljeno i zbog čestog boravka policije na ovoj lokaciji, ova raskrsnica je dobila ime i zove se „Policijska mišolovka.“ (slika 4)  

 

Da ova raskrsnica ne bi kvarila visoku ocjenu o izgradnji GGM i drugih ulica u gradu neophodno je da se nadležni organi u Općini pozabave ovom problematikom i pod hitno preduzmu odgovarajuće mjere na što će im biti posebno zahvalni mještani MZ „Lukovo polje.“

 

FRAB

 

foto 1

policmis01

 

foto 2

 

foto 3

 

foto 4

 

..