Printaj ovu stranu
subota, 18 Oktobar 2014 14:55

(D)efekti Grijanja i ALBE

(D)EFEKTI „GRIJANJA“ I „ALBE“ naslov je regovanja na rad dvije komunalne službe/preduzeća, koje nam je proslijedio sugrađanin, čije podatke posjedujemo, ali ne objavljujemo. Pročitajte šta ovaj građanin misli o administraciji grijanja i ALBE. 

 

SLUČAJ PRVI: J.P. „GRIJANJE“

 

Ovaj dopis pišem 18.10.2014. godine u 11 h i 30 min, a stanari dva završna sprata zgrade u ulici A.Goldbergera 13 (ukupno 28 stanova), četiri dana od početka sezone grijanja, nemaju ni trunke grijanja.

Lično sam zvao dispečersku službu „Grijanja“ ČETIRI puta (prvi dan – jedanput, drugi dan – dva puta, treći dan – jedanput), dao podatke o zgradi, spratnosti i svoje podatke.

Odgovori dispečera su bili u stilu „nije mi niko prenio“, „odmah ću ja zvati službe na terenu“, „nemam povratne informacije sa terena i ne znam šta se dešava“ i s.l.

Prosto nevjerovatno! Kakva koordinacija i efikasnost, a znam da imaju i radio vezu i mobitele. Sad možete zaključiti o kakvoj se aljkavosti, neefikasnosti i bezobrazluku radi, posebno nakon intervjua bajnog direktora Sarajlića na RTV Zenica, da su oni spremni za početak grijanja i svakodnevne laži na servisnim informacijama u medijima da je „grijanje uredno“. Moje navode direktor može za minut provjeriti i vidjeti da su 100 % tačni.

Razgovarao sam sa još nekoliko stanara, koji kažu da su i oni zvali. Dokle lagati i zaguljivati građane?

Direktore Sarajliću, sa ovakvim dispečerima i dežurnim radnicima na terenu, u svakoj normalnoj državi, za ovakve propuste ne bi opstali ni tri dana i dobili bi otkaz.

Samo na ovom primjeru (a vjerujem da ih u gradu sigurno ima još), dokazali ste da ste totalno nesposobni, neorganizovani i u najmanju ruku bezobrazni, jer ste sposobni samo naplačivati račune i uzimati pare za robu koju ili ne isporučite, ili je nedovoljno dajete.

Sposobni ste vi itekako (u saradnji sa bratskim Sudovima) naplatiti dug do posljednje marke, sudske troškove i zatezne kamate (osim svojim stranačkim štičenicima i prijateljima), koje otimate sa platnih lista i čekova jadnih penzionera. SRAM VAS BILO! Dokle ćete više krasti i otimati od naroda ono što niste zaslužili? Da sam na vašem mjestu, „gospodine“Sarajliću, nakon samo jednog ovakvog drastičnog incidenta, zbog nemara i nesposobnosti Vas i Vaših službi, ako imate imalo obraza, nikad se više ne bi pojavili u javnosti i obmanjivali građane.

 

I. S. (podaci poznati redakciji ZB), u ime ogorčenih stanara ove zgrade;

 

SLUČAJ DRUGI: „ALBA“ d.o.o.

 

Ovih dana, mnogi građani Zenice su od „ALBE“, za beznačajna dugovanja, dobili „Prijedlog za izvršenje“, gdje putem Suda traže naplatu par računa iz perioda od 30.6.2013. – 8.5.2013. godine (u mom slučaju su to tri vezana računa od 5,95 KM ili ukupno 17,85 KM), koje nisam platio, jer nisam dobio račune. Napominjem, da svaki račun koji dobijem, platim.

Bratski Općinski sud u Zenici to naravno odmah prihvata i uz dug traže da dužnik na dug od 17,85 KM, plati i taksu od 20 KM (10 KM „ALBI“, A 10 KM Sudu). NEVJEROVATNO!

Da li igdje u svijetu ima ovakvih gluposti kao kod nas, t. j. da se dužnik prije tuži nego li opomene? Sva ostala komunalna preduzeća i Službe, najprije dostave opomenu za neplaćene račune, rok za plaćanje istih, uz prijetnju Tužbom.

Svim građanima je dobro poznata višegodišnja aljkavost Službi „ALBE“ u (ne)dostavljanju računa, ostavljanje istih po stubištima, naplaćivanje putem inkasanata i sl. Jasno je da su lošu naplativost imali najviše, zbog neorganizovanosti u tačnom dostavljanju računa građanima.

Većina ostalih komunalnih službi uredno dostavljaju račune i imaju vrlo dobru naplatu, jer svaka zgrada ima poštansku sandučad sa imenom stanara, spisak stanara, a adresa na računu ima i spratnost, kako bi se u krajnjem slučaju račun mogao dostaviti i lično.

Kao pošten građanin, odmah sam otišao na blagajnu da platim dug, naravno bez takse od 20 KM, jer smatram da nisam kriv, pošto mi nije dostavljen račun, a nisam ni opomenut da imam taj dug. Došavši na blagajnu, zatičem raspravu blagajnika s par ljudi, koji su dobili istu tužbu, a koji su htjeli platiti dug, bez takse.

Međutim, blagajnik kaže, da mu je naređeno da ne smije naplatiti dug bez takse!!! Nevjerovatno, čime se sve ne služe naši komunalci. Hoće i pare i paket!

Vratio sam se neobavljena posla. Kad nećete samo pare za dug, nećete ništa, jer mislim da ste tuživanjem bez opomene, prekršili zakon.

Smatram, da bi se o ovom načinu naplate i svemu gore navedenom, trebala pozabaviti i Općinska inspekcija, kako ceh ne bi uvijek plaćali građani.

 

P.S.

Koliko god sam bio zadovoljan radom i zahvalan radnicima „ALBE“ za sve ono što čine na terenu, da nam grad bude čist i lijep (svaka im čast!), toliko sam razočaran njihovom administracijom i načinom kako uručivaju račune i bez opomene tužakaju građane za smiješno male dugove, što izaziva nepotrebne sudske takse i troškove.

 

 

I. S. – Zenica (podaci poznati redakciji ZB)

Posljednje od

Povezani članci (by tag)