29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 12 Septembar 2014 20:13

Saobraćajna nekultura na GGM-u

Prva fotografija je je napravljena kao kolaž fotografija nastalih u ukupnom intervalu od 20 minuta. Čak deset puta vozači su od 08:10-08:30 napravili sporno skretanje, ugrozivši sebe i druge. To daje kompletnu sliku koliko naši vozači ne žele da poštuju saobraćajne znakove i zašto nam se dešava toliko nesreća, kaže naš posjetilac koji nam je poslao fotografije.


Ujedno, postala je "moda" na kružnim tokovima ući što brže i preticati prije samog kružnog toka, i to naročito kod kružnog toka Mokušnice.


- Da ne spominjem neprestano korištenje sirena kao "upozoravanje" da je neko loš vozač, jer poštuje propise, ali i motocikle koji probijaju sve dozvoljene decibele. A tek pješaci!!! Ko muhe bez glave prelaze ulicu gdje im se prohtije. I sve do jednom......napisao nam je jučer naš sugrađanin, a danas dodao i ovo


- Nisam tekst tek onako poslao, jer želim ukazati da preduhitrite udese, a siguran sam da će ih biti, jer svakodnevno gledam za koliko malo se izbjegavaju nesreće na ovom dijelu GGM-a. Evo jedna već danas (druga fotografija) oko 15:30 je bila, doduše mala, ali toliko je nepoznavanje vozača. Pogledajte koji su zastoj napravili čekajući uviđaj, a da niko se nije sjetio postaviti saobraćajni trokut (jedan od vozača učesnika u saobraćajki je uniformisano lice, policajka). Treba li komentar?

 

Anonimno vaš vjerni čitalac


TAKOĐER, PISALA NAM JE JEDNA SUGRAĐANKA IZ ISTE ULICE - 


Zdravo, nadam se da cete ovo javno objaviti. Vrlo je vazno za sigurnost zenickih pjesaka u Sarajevskoj ulici na Mokusnicama u Zenici. Svaka cast gradu Zenici na izgradnji kruznih tokova. Medutim zaboravili ste u Sarajevskoj ulici postaviti saobracajne znakove sa ogranicenjem brzine za auto, te zebre za pjesake, te saobracajni znak za autobusnu stanicu te klupu za sjesti i nadstresnicu kao zastitu od kise. Nema nigdje taksija ni za zivu glavu. Samo ako slucajno naide. Ne postoji taksi parkiraliste, vec dopustate vec preko deset godina da markasi oficijelno odmaraju ispred DP prodavnice i cekaju da voze ljude na crno u grad u janjice itd. Kupili su umeduvremenu dzipove od para sto su trebali placati porez kao svaki posteni gradanin, a naplacuju ist i skljuplje cijene nego takozvani pravi taksi. To je sramota da mogu to da rade pred ocima nase policije, cak i kada prolaze sa sluzbenim autom. Molim vas za oznaku, klupu i nadstresnicu, te pjesacki prelaz preko puta HAS prodavnice. Da je to bilo ne bi se ovo desilo. 

Danas otprilike u pola devet sati u ujutro desila se saobracajna nesreca. Jedan crveni kombi je udario zenu s djetetom dok je prelazila ulicu. Pridobila je ozbiljne povrede i krvarila je na ruci. Imala je vidljive povrede. Zena je bila sareno obucena i pokrivena maramom, a njena kcerka je imala obucenu haljinicu. Djete, mala djevojcica, je drhtalo od straha i bilo potpuno pod sokom, kao i mama. To se desilo tacno na dijelu izmedu prodavnice HAS i lijepe baste od lokala pored parkiralista gdje pjesaci silaze stepenicama na ulicu. Preko puta mjesta desavanja je autobusna stanica. Vozac je kocio, ali je tako brzo vozio da nije mogao na vrijeme da zaustavi auto. Vidi se lijepi dugi trag kocenja na cesti. Kada je vidio sta je uradio izasao je iz auta, debeljuca oko cetrdeset godina kojem ne znam ime. Nije zovnuo ni hitnu pomoc niti policiju vec je iskoristio sok situaciju od zene i djeteta i bez pruzanja pomoci je napustio mjesto nesrece. Zena je krenula dalje sporednom ulicom prema potockoj damiji. Nasi hrabri sugradani koji su sjedili i pili kafu su samo okrenuli glavu i nijedan gost tog lokala nije prisao da pomogne toj jadnoj zeni i s malom djevojcicom. Pitam se stvarno za moral i dostojanstvo Zenicana i Zenicanki. Kako ih nije stid, pa sutra ce im se desiti ista stvar. Imace nesrecu ili srcani ili nedo Bog mozdani udar, pa sta onda. Sta misle ko ce njima pomoc. To stvarno nije u redu i nije humano. Desio se tako strasan rat, Toliko uzasa i jada. Umjesto da nam omogucite bolji i sigurniji zivot u lijepom gradu Zenici se moze desiti bilo sta u bilo koje doba usred dana i to nikog ne interesuje. Zamolila bih vas da ovo objavite da se ljudima svjesno skrene paznja na ovu saobracajnu nesrecu i stanje autobusne stanice i Sarajevske ulice.  Ako se neko pita otkud ja to znam. Ja sam to vidjela s prozora, a nisam stigla na vrijeme na mjesto nesrece da pomognem. Hvala unaprijed za citanje!


foto 1. 

10660789 842933282392093 734214397 n 

foto 2.


10671389 844732412212180 7473481144078558022 n