18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 08 Juli 2014 19:07

Nemate se čemu nadati

U vrijeme kada su u svim oblastima u javnim organima na kantonalnim jaslama sve snažniji glasovi nezadovoljstva o najnižim platama u Federaciji BiH, kada i takve najniže plate kasne po dva mjeseca i imaju realnu tendenciju da uplivaju i u treći mjesec, kada se jednom sindikatu, koji prijeti iza zatvorenih vrata, svjesno obećavaju isplate tih zakašnjelih plata do augusta, a sa drugim sindikatom, mnogo bitnijim, za čuvanje (ne)reda, jedva i da razgovara, kantonalni premijer ZE-DO kantona, koji se voli nazivati privrednikom, uporno zaobilazi istinu da javno kaže da u toku praksiranja svojih menadžerskih sposobnosti, kao nikada dosada, Zeničko-dobojski kanton puca po finansijskim šavovima. Sve to s prizemnim političkim ciljem da budžetske korisnike, prosvjetare, policajce, suce, namještenike, administrativce, ostale mučenike... pa i građane k'o ovce (poznato je da ovce mogu bez tekućine i do sedam dana) drži žedne do izbora.

Dok je premijer, koji se voli nazivati privrednikom, više puta u medijima rabio terminologiju „otkako sam ja premijer“, „nisam odgovoran za ovo“ ili „uradio sam ono“, ozvaničen je podatak rezultata njegove upravljačke politike. Zeničko-dobojski kanton je, samo za period januar-maj 2014. godine, stvorio deficit 20 miliona KM.

 

O tome je Ministarstvo finansija ZDK „upoznalo“ premijera, koji se voli nazivati privrednikom, i njegove ministre (koje saradnici po ministarstvima mole da dođu na posao kako bi, ako ništa drugo, potpisali nekoliko akata) da su budžetski prihodi u prvih pet mjeseci ove godine manji za 21 posto. „Čak i pod pretpostavkom da Kanton obustavi u potpunosti plaćanje svih svojih ostalih ustavnih, zakonskih i ugovorenih obaveza, trenutni mjesečni prilivi u budžet Zeničko-dobojskog kantona nisu čak dovoljni ni za samu redovnu isplatu plaća i naknada budžetskim korisnicima“, objašnjava ministrica finansija.

 

Eeee, to je, poštovani budžetski korisnici, prava slika kretanja finansijskih sredstava iz kojih očekujete svoja mjesečna primanja. Nema tog zahtjeva, poštovane sudije, kojim Vi možete napiti premijera ZE-DO kantona, jer poznato je da čaša iz koje eksirate ostaje prazna, ako je kojim čudom iznova ne napunite tekućinom bilo iz svojih ili tuđih izvora.

 

Sve je počelo nekontrolirano tonuti kada je premijer ZE-DO kantona, koji se voli nazivati privrednikom, počeo da primjenjuje svoje „političko umijeće“ iznenadnim upadom u premijersku kancelariju, a nakon što je u vidu poplave izbačen iz utrke za zeničkog načelnika na općinskim izborima. Nakon poltronskih izjava baziranih na blaćenju svega i svakoga što nije pod kapom predsjednika u socijaldemokrata ZE-DO kantona, rezanja naknada komisijama, prijevoza, službenih vozila i mobilnih telefona (ublehaški potez kojim realno ne možete spasiti budžet milionskih deficita)...u posljednjoj sedmici prethodne godine, obradovao je premijer, koji voli sebe nazivati privrednikom, budžetske korisnike sa platom a potom i regresom u iznosi 400 i još nekoliko konvertibilnih maraka. Tada su se budžetski korisnici divili umijeću kantonalnog premijera, koji se voli nazivati privrednikom, gledajući u novce na kamari od plate i regresa i ne sluteći da će ta radost trajati svega naredna tri naredna mjeseca (isplata plata je počela dodatno kasniti već tokom marta 2014.,a ne znamo dokle će kašnjenje još uvijek da kuliminira).

 

Da je prvi čovjek ZE-DO kantona, potpomognut stručnim mišljenjem još nestručnijih savjetnika i političkog mecene u liku predsjednika Kantonalnog odbora političke opcije kojoj i sam pripada, kratkotrajno obmanuo budžetske korisnike i javnost Zeničko-dobojskog kantona, danas možete pročitati u dokumentu Ministarstva finansija. Tabelarni prikaz kaže da je premijer, koji voli sebe nazivati privrednikom, od avgusta do decembra 2013. godine iz ESCROW sredstava uzeo prvo 1.650.000 KM, pa 920.000 KM, pa 2.070.000 KM, pa iz vodnih naknada 3.500.000 KM, iz naknada za šume 1.500.000 KM, iz naknada za zaštitu okoliša 3.000.000 KM, iz koncesija 1.000.000 KM (a spominju se i još 2.000.000 KM sa računa Civilne zaštite ZE-DO kantona). Iako su u dokumentu svjesno ili nesvjesno navedeni rokovi vraćanja ovog novca (za neke pozajmice trebalo je vratiti novac prije nego je i uzet, izvor tabeta). Naravno, nijedan dio pozajmljenog novca još nije vraćen, jer nema odakle (uzdao se u kredit kojim bi dodatno zadužio Kanton za cca 15.000.000 KM), pa čak nije uspio vratiti ni, u odnosu na navedene iznose,  mizernu cifru svog prethodnika 480.000 KM. Naravno, da ne spominjemo da je ovdje riječ o nenamjenskom trošenju budžetskog novca koje, ako ćemo iskreno, neće prepoznati nijedan zakon.

 

Tako je samo za (juli 2013-juli 2014.) mandatovanja premijera ZE-DO kantona, koji sebe voli nazivati privrednikom, Kanton posudio namjenskih sredstava 14.120.000 KM, u prvom periodu ove godine (januar-maj 2014.) napravio deficit cca 20.000.000 KM i stvorio, a još uvijek nije platio obaveze cca 53.221.414,47 KM. Opterećenja po osnovu tužbi po kolektivnom ugovoru nećemo spominjati jer će se premijer ZE-DO kantona, koji sebe voli nazivati privrednikom, „hvatati za slamčicu“ izjavljujući da je to „problem svih njegovih prethodnika“.

 

I na kraju, jedna od mjera saniranja katastrofalnog stanja ZE-DO kantona, u kojoj je istaknuta sva mudrost nedozrelog političara, sakupljenja očito na iskustvu posljednjih godinu dana premijerovanja, jeste ospi po budžetskim korisnicima i smanji im mjesečna primanja. I, budžetski korisnici, čemu da se nadate, NIČEMU.

 

visoko.co.ba