26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 01 Juni 2014 18:59

Bistrica zaboravljena od svih

BISTRICA ZABORAVLJENA OD SVIH Iz sela Bistrica Iznad Topcic polja prije  15 dana je zbog klizista evakuisano 90% stanovnistva starih, bolesnih kao i male i skolske djece. Par dana nakon toga vecina stanovnistva se vratila svojim kucama i svakodnevno se bori da normalizuje zivot.


Bez puta ,struje i vode i puta to je gotovo nemoguce.Svaki dan seljani traktorom iz Topcic polja i Nemile dovlace namirnice iostale potrepstine za svakodnevno prezivljavanje.

U selu se trenutno nalazi oko petnaestoro skolske djece,skola stoji neostecena ,ali se nastava ne odvija jer nema putne komunikacije.

 

Na tv pratimo izvjestaje o radu ekipa na sanaciji stete,izlascuima gemetara i geologa,evo cujem naravno da je put za Babino prohodan sto me ne cudi izborna je godina,i sami znamo koji je to broj glasaca u odnosu na Bistricu,pa vjerovatno zato niko ni ne brine kako pomoci ovim ljudima.

 

Oni su napravili alternativni put,momacki su se naradili i preznojili,ali se isti urusio.Ne traze oni da neko kopa za njih ili neke sile od masine samo mole da dode geolog da im kaze gdje mogu iskopati novi put pa da se bar autom moze do Topcic polja.

 

Cekaju u nadi da ce se neko sjetiti i njih a ne kao do sada samo proci i uslikati nastalu stetu. Molim da neko ode da poprica sa ljudima da vide da i na njih ,njihovu djecu .stare roditelje i bolesne neko misli. 


(čitateljka ZB)