29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 24 Maj 2014 02:26

Pismo studenta UNZE

Kad te slome problemi i nesrece koje covjek sam sebi napravi,misli da je to najvece sto ga moze pogodit. Ali postoji visa sila postoji Bozija volja i snaga koja odreduje sa ce nam se desiti ali nece ni Bozija sila i kazna svagdje nekom dode to kao iskusenje nekom kao kazna.

Sada se i moja Bosna pita sta je nju snaslo kazna ili iskusenje. Bosna moja prkosna i krhka i nedavno je bila iskusana ratom,kada su je htjeli sravnit s zemljom ali ona je izdrzala i bila slozna puna snage i prkosa da se digne i stane na svoje stubove.Bosna moja je opet pala na noge slomi je Bozija kazna ili iskusenje .Vrati nas na pocetak gdje opet nas narod napusta svoje kuce i u rukama nose svo svoje bogastvo.Sada ih ne tjera ljudska snaga nego Bozija snaga.

 

To je snaga kojoj se covjek ne moze oduprijeti ne moze je zaustaviti ne moze pobjec na drugu stranu ne moze promjeniti ni vjeru,naciju vojsku tu smo svi isti.Ali ne da se bosanski inat i zelja za zivotom,ona vlada i u ovim teskim trenutcima.Opet se osjeti ona ista sloga volja borba gdje se daju zivoti jedni za druge,djeli BOSNJO komad hljeba na tri strane,sipa SRBIN vodu u tri case,pruza HRVAT ruku spasa na tri strane.Opet ce otvaraju centri za evakuaciju a ne firme grade s satorska naselja mjesto stambena gleda se opet svijeca i zvijezda,opet majcinske suze teku tuga se opet na Bosnu slila je li to Bozija kazna ili iskusenje pita se Bosnjo?

 

Volim svoju Bosnu i Hercegovinu nedamo je dignicemo je opet iz pepela sagraditi ocistiti i od mulja i od blata  ponovo ce zasjati ,slece se i zemlja ali da li cemo se i mi sleci vidjeti da je nad nama Bozija volja. Kada pogledam svoj rodni grad Tesanj kako se bori za svoj narod za svog komsiju Doboj ,Maglaj i dao i im ruku spasa i pomoci.Kako moj Tesanjski narod odvaja od svojih usta da nahrani gladnog komsiju da ga digne iz pepela i ponora koji ga je zadesio.

 

Kako solidarnost i humanost proradi zelja za jedinstvom i slogom.Lijepo je biti gradanin ovoga grada i osjecat se ponosno sto volis svoju drzavu i boris se za svoj narod.

Ne dam ni svog drugog grada u srcu svoje Zenice koja je pokazala da nad njom ne vlada sumpor i zeljezna prasina, nego Zenicki ponos i humanost koja se iskazuje patriotizmom za svoju drzavu. Volim ih sto su pokazali kako se bori za svoj narod kako se dijeli komad hljeba i krov nad glavom s svojim komsijama. Opet je ovaj grad pokazao da ima dusu i ponosan sam na njega. Ponosan sam sto sam student Univerziteta u Zenici sto imam tako sjajne kolege velikog srca , koji zele da pomognu i da rade za svoju drzavu svoj narod.


Pokazali smo da smo slozni i puni zelje da radimo na cist pravedan dostojanstven nacin,pokazali smo  da nismo studenti koji su pasivni i nego da smo raja koja ce uvijek biti na raspolaganju svojoj domovini za njenu odbranu i gradnju.Dokazali smo da smo najbolji I najorganizovanji Univerzitet koji uz pomoc svojih profesora daje drzavi svijetlu buducnost.

Zato nastavimo da digenmo i sagradimo opet temelje svoje drzave bolje jace i da je dignemo na stubove morala vjere volje sloge i ljubavi kako bi cjelovita jedinstvena bila moja BOSNA I HERCEGOVAINA.

 
student UNZE