29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 22 Maj 2014 05:13

Tretman voda skup, a šteta nije?

Odgođena je sjednica općinskog vijeća Zenica koja se trebala održati 22.5.2014. Pod tačkom 11 trebao se usvojiti "Plan potreba ulaganja u oblast vodoprivrede u 2014-2018". Iako se Maglaj, Doboj, Zavidovići guše u smradu i prijete im zaraze poslije poplava, jer su im niz Bosnu došle i fekalije iz naših kanalizacija, u ovom planu NEMA plana za tretiranje otpadnih voda. Piše samo "Izgradnja uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u ovom trenutku je veoma skupa, kao i samo održavanje uređaja."


Zar ljudsko zdravlje nije vrijedno tih "skupih" rješenja? Platili smo stranim konsultantima da nam predlože "skupa" rješenja, a niko prstom ne mrda da se raspita o alternativama. Kad brinete o novcu, znate li koliko košta uništena imovina ljudi iz poplavljenih područja, ili liječenje oboljelih od zaraza koje im prijete? 

U Rješenju o vodnoj dozvoli za Arcelormittal od 19.4.2012 piše: "Da Arcelor Mittal Zenica u saradnji sa Općinom Zenica i RMU Zenica radi na rješavanju razdvajanja otpadnih voda Arcelor Mittal Zenica od otpadnih voda grada Zenice i rudničkih otpadnih voda obzirom da kroz krug Željezare Zenica tj. Arcelor Mittal prolazi glavni kolektor istih, koji se ulijeva u rijeku Bosnu kao i razdvajanja otpadnih voda naselja Podbrežje i Tetovo."

Iako ta dozvola važi do 2017, u općinskom planu do 2018 NEMA ovih projekata. 

Dalje u dozvoli piše: "Općina Zenica oformila je Stručnu radnu grupu sastavljenu od predstavnika: Općine, Arcelor Mittala, RMU Zenica, «Agencije za vodno područje rijeke Save» Sarajevo i JP «ViK» Zenica sa zadatkom da se donese odluka o načinu rješavanja kanalizacionog sistema grada Zenice, kao i sistema prečišćavanja svih otpadnih voda sa posebnim osvrtom na otpadne vode Arcelor Mittala. Institut za hidrotehniku Sarajevo, u konzorciju sa njemačkom kompanijom DORSH International Consultants Gmbh, započeo je realizaciju projekta «Priprema studija izvodivosti za vodosnabdijevanje i odvodnju otpadnih voda za Tuzlu, Zenicu i Travnik». Projekat će se implementirati do kraja 2012. godine. Ova studija će također doprinijeti kvalitetnijem rješavanju kanalizacionog sistema i načina tretmana svih otpadnih voda grada Zenice."

Ima li svrhe općinskom vijeću ovo pročitati? Nema, jer su nesposobni i nezainteresovani. I njih 31 i onaj 32. koga slijepo slušaju, kojem iskazuju podršku i koji je tu samo kad treba presijecati vrpce. Volio bih da on do kraja svog trećeg mandata presiječe vrpcu na "postrojenju za tretman otpadnih voda grada Zenice". Ako su mu njemački konsultanti predložili preskupo rješenje (za koje su spremni obezbijediti "povoljna" kreditna sredstva), neka angažuje još kojeg, ali ovaj put objektivnog konsultanta, možda to i nije toliko skupo.

doc.dr. Samir Lemeš

ScreenShotttre006