20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 10 Maj 2014 16:21

Kako preživjeti uz premijera ZDK

Cetrdeseti dan a plate nema, kad ce biti pitanje je bez odgovora. U meni se javlja iskonski nagon za prezivljavanje pozivam kolegu Senada i pravac Smetovi. Po dolasku beremo borove izdanke /sto savjetujem i ostalim izletnicima/ jer branjem izdanaka smrce ili jele moze se greskom ubrati izdanci taxsus boccate ili obicne tise koja je smrtno otrovna.

 

Izdanke cemo pomjesati sa medom i u staklenim teglama na osuncanom mjestu drzati 40 dana. Ovaj pripravak je izuzetno koristan za jacanje imuniteta i disajne organe. Odlazimo u Dom Izvidjaca i sa dezurnim Vladom /deda/ pijemo Bosansku kafu uz cvrkut ptica i uzivamo u zalasku sunca. Ovcar /moj bivsi ucenik/ u blizinu doma dovodi svoje stado od par stotina ovaca pridruzuje se razgovoru i ocito dobro upoznat sa stanjem u prosvjeti u sali mi nudi posao pastira uz solidnu platu i tacno odredjen datum isplate, naravno uz osmijeh prisutnih.

 

Senad i ja odlazimo na nase tajnovito mjesto bogato gljivama u nocno branje gljiva i uz srecu i dobar vid pronalazimo dovoljno puhara a ja i livadki sampinjon koji ce zavrsiti spravljen na klasican nacin kao vecera za moju obitelj. Oprez novopecenim gljivarima da livadski sampinjon ima i otrovnog dvojnika kojeg cemo lahko prepoznati po tome sto je dno drske izrazito zute boje i ima oduran miris izgorjele gume. Tjesim se da sam je to vece imao zdravstveno ispravniju hranu u odnosu na premijera koji je za veceru vjerovatno imao jagnjetinu.

 

Na kraju u ovoj drzavi ce prezivjeti samo politicari, njihovi uvlakaci i mi koji smo kroz boravak u prirodi zahvaljujuci izvidjacima naucili pronaci hranu koju nam nudi priroda

 

autor satire: AKIF SMAJLOVIĆ