20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 17 Februar 2014 20:46

Znate li šta je ustvari Plenum?

Šta je plenum?: Plenum je skupština svih članova neke grupe. To je javni prostor za raspravu, bez zabrana i bez hijerarhije učesnika, na kojem se donose odluke. Plenum ima određenu strukturu rada.

 

Zašto plenum?: Zato što je plenum otvoren za sve. Svako ima pravo glasa, svako ima pravo na učešće. Svako ima jedan glas, to je prostor bez zabrane i pripada svima.

Kako radi plenum?: Svi koji to žele učestvuju. Jedna osoba ima jedan glas. Poštuje se redosljed dijaloga.

 

Ko može učestvovati u plenumu i ko može donositi odluke?: Ko god se osjeća pozvanim, ili osjeća potrebu da učestvuje, to može bez ikakvih prepreka, uz to da poštuje pravila ponašanja koja učesnici uspostave na početku plenumske sjednice.

 

Odluke na plenumu donose svi učesnici po principu većinske odluke, učesnici glasaju za ili protiv. Opcija suzdržano se ne primjenjuje na plenumu, pošto samo otežava proces donošenja odluka, jer po pravilu se pretpostavlja da su učesnici upoznati sa problematikom date sjednice. Ukoliko to nije slučaj, moderatori na početku svake sjednice ukratko rekapituliraju zaključke sa prethodne sjednice i trenutne tačke dnevnog reda sa kratkim obavještenjem.


Ko predvodi plenum?: Plenum nema vođa, na sjednicama se biraju moderatori koji će upravljati diskusiju i određivati koliko se vremena daje govornicima, koji je redoslijed tačaka dnevnog reda. Moderatori imaju pravo da upozore učesnike o tome da je rasprava skrenula sa glavne teme i da se vrate na prvobitnu temu. Ovo se čini zbog uštede vremena.


U plenumu ne postoje funkcije. Ukoliko bude potrebe da neko istupi u javnost i da neku izjavu, intervju ili slično, osobe mogu predložiti sami sebe uz pristanak plenuma ili da plenum predloži nekog za taj rad. Moderatori za narednu sjednicu se biraju na kraju svake sjednice. Kako se donose odluke na plenumu?: Glasa se za ili protiv. Odluka se donosi većinskim osnovom. Ukoliko ne dođe do konsenzusa, tj. ukoliko je broj glasova za i protiv jednak, učesnici iznalaze kompromis koji neće zadovoljiti svakog u potpunosti, ali će donijeti najbolje moguće rješenje u datoj situaciji za datu problematiku. Ovo jeste ogromna prednost glasanja bez suzdržanih glasova, jer će odluka uvijek postojati, a ne nestati samo u diskusiji kako je to često slučaj u parlamentarnom obliku donošenja odluka.

 

Izvor: http://protest.ba/v2/sta-je-plenum/ 

Više info o Plenumu na http://en.wikipedia.org/wiki/Plenum 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

.