28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 15 Januar 2014 05:22

Šalter sala MUP-a u 19.vijeku

2014 godina, već je uvelike 21 vijek, pa čak i oni osuđeni na život u BiH se mogu ponekad osjećati dijelom razvijenog svijeta kao na primjer kada odluče da sa svojim teško zarađenim novcem plate mjesečne račune, pošalju nekom novac za uslugu ili robu, a sve uz par klikova mišem, putem usluge elektronskog bankarstva koje sada sve banke rutinski nude svojim korisnicima.

Sve te elektronske bezgotovinske transakcije unutar BiH su nadgledane i odobrene od strane Centralne Banke BiH, komercijalnim bankama je dozvole za rad izdala Agencija za bankarstvo FBIH koja sigurno uključuje i odredbe o tipu usluga koje su dozvoljene da se nude korisnicima. Ukoliko ste pravno lice možete dati elektronski nalog za plaćanje carinskih dažbina, PDV-a, a Uprava za indirektno oporezivanje BiH će bez problema prihvatiti odštampan nalog e-bankinga kao potvrdu uplate.

Sve ide kao med i mlijeko dok ne napravite grešku i krenete produžiti registraciju vašeg automobila, te elektronski prebaciti novac sa svog računa na razne račune svih agencija, ministarstava, uprava, i ostalih koji žive od toga. Na prvi pogled sve izgleda idealno, nema potrebe hodati do banke da se podigne novac, popunjavati i potpisivati desetak uplatnica, čekati u redu, plaćati visoke naknade. Ovako lagano iz svoje fotelje ili kauča naklikate desetak naloga, pustite novac i uredno isprintate e-naloge i predate sve teti na šalteru u MUP-u ZDK.
 
Ako se sjećate crtanog filma Gustav onda sigurno znate šta slijedi: "Ovo vam ne važi, mi samo hoćemo one uplatnice opećaćene iz banke...".
Šok i nevjericu brzo zamjenjuje ljutnja na nevjerovatnu količinu gluposti, neznanja, neobrazovanosti koja prosto isijava sa druge strane šaltera! Džaba citiranje Zakona o platnom prometu, spominanja Centralne Banke i inih institucija sa državnog nivoa, objašnjavanja da svaki e-nalog sadrži jedinstveni identifikacioni broj preko kojeg se transakcija može propratiti, da i pečat i potpis banke na staromodnom virmanu NE garantuju da će novac biti prebačen već samo da je nalog zaprimljen u banku.... Naravno, ništa ne pomaže, službenici nemaju ovlasti mjenjati procedure, a šefovima se sigurno neće požaliti da ne bi talasali ili, gluho bilo, došli mu u nemilost.
 
Zaštićen svojim vlastitim osjećajem važnosti, djelujući još po starom komunističkom sistemu "kriv dok se ne dokaže drukčije", sada očigledno zaslužni akteri mnogih viceva,  neki u MUP-u ZDK, nesigurni u vlastito znanje ali sigurni u stranačko zaleđe i poltronizam, hladno postavljaju instituciju kantonalne izvršne vlasti IZNAD! bilo kojeg državnog ili federalnog zakona ili institucije.
 
I na kraju, vrhunac ionako bolno nelogične situacije, službenicima MUP-a morate dokazate (naravno na starinski način) da ste uplatili i račun za tehnički pregled, iako bi njih trebalo da interesuje isključivo zabilješka da li je vozilo tehnički ispravno ili ne!
 
Zašto službenici MUP-a brinu za izmirenje računa privatnih društava koje rade tehnički pregled, to je već pitanje koje bi trebalo da zaintrigira SIPA-u!
 
N.V. za Zenicablog