29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 01 Januar 2014 00:00

Dobrodošli u 2014.

Doček Nove godine u svijetu uz uobičajeno odbrojavanje, čašu šampanjca i poneki poljubac, u nekim zemljama prolazi uz neobične rituale od nošenja ružičastog veša do jedenja grožđa ili sočiva i lupanja loncima. Elektronski mediji danas prenose listu najčudnijih novogodišnjih običaja koju je sastavio website BuzzFeed. 


U Argentini, za ulazak u Novu godinu neophodan je ružičast veš kako bi se privukla nova ljubav. Također, Argentinci će tačno u ponoć iskoračiti najprije desnom nogom.  U Brazilu, u novogodišnjoj noći se nosi bijelo kako bi se otjerali zli duhovi, preskače sedam talasa i potom prinose darovi u vidu cvijeća boginji vode Lemaniji. Ako ih bacite u more a oni vam se vrate, to znači da ih nije prihvatila.  Čileanci jedu sočivo za Novu godinu kako bi imali mnogo para i posla, a cijelu kuću počiste metlom kako bi izbacili negativnu energiju, dok u Kolumbiji šetaju s praznim koferima kako bi u idućoj godini mnogo putovali. Škoti pomno paze ko će im prvi ući u kuću pošto otkuca ponoć. Ta osoba najčešće nosi poklone u vidu novčića, hleba, soli, uglja ili viskija jer oni predstavljaju blagostanje, hranu, ukus, toplinu i dobro raspoloženje. Da bi im godina bila puna blagostanja Španci u ponoć pojedu 12 zrna grožđa, po jedno za svaki otkucaj.  Novozelanđani vole da u Novu godinu uđu lupajući u šerpe i lonce, dok u Rusiji zapisuju želje na papir koji potom spale i taj pepeo sipaju u čašu šampanjca koja mora da se iskapi minut poslije ponoći, prenosi Tanjug. 

 

 Stanovnici južnopacifičkih otočja Samoe i Kiribatija prvi su u svijetu ušli u 2014. godinu, u 11.00 sati po srednjoevropskom vremenu. Samoa, otočje sa 180 hiljada stanovnika, prije dvije je godine zbog ekonomskih razloga promijenila stranu na datumskoj granici, s njezine istočne strane "prešla" na zapadnu i od tada u nove godine ulaze prva, a ne posljednja kao prije.   Za razliku od njih, stanovnici Kiritimatija, odnosno Božićnog otoka, navikli su da u nove godine ulaze prvi. Kiritimati je najistočniji dio 

pacifičke otočne države Kiribatija, otkrio ga je kapetan James Cook na sam Badnjak, pa je internacionalno poznat i pod nazivom Božićni otok. Sat vremena poslije Samoanaca i pet hiljada stanovnika Božićnog otoka, u 2014. će ući 74 znanstvenika, turista i članova posade ledom okovanog ruskog broda Admirala Šokalskog na području Antarktike. Oni mogu slaviti, ali ne previše jer im spas u obliku helikoptera za  evakuaciju može stići tek kad to dopuste vremenski uslovi. U 2014. će posljednji ući stanovnici Američke Samoe, cijeli dan poslije Samoe, iako ih dijeli samo 80 kilometara.