Printaj ovu stranu
petak, 20 Decembar 2013 23:41

Zeničani, dišite na nos

U Zenici je juče, makar i nakratko, bilo sunčano! Guste oblake smoga iznad ovog grada Sunce je probijalo pet dana.

 

Da li je Sunce ugrijalo jače, jesu li se Zeničanima nasmiješile ruže vjetrova ili su se zagađivači povinovali odluci Operativnog štaba za primjenu plana interventnih mjera koji je u utorak proglasivši  uzbunu zbog rekordnih količina SO2 naredio zabranu korištenja teških lož-ulja i čvrstih goriva, juče nikome nije bilo važno. Mjerne stanice i displeji su pokazivali normalnije koncentracije sumpor-dioksida, Sunce je granulo i izvuklo ljude na ulice. A na ulicama opet trovanje. Mentalno. Koliko su nam proteklih dana troposferu zagađivali "ArcelorMittal" i ostali privredni subjekti, rudničke lokomotive na ugalj, tridesetak hiljada malih zagađivača, čitaj domaćinstava, na hiljade automobila, toliko su lokalni medijski prostor zagađivali političari, kvaziekolozi i ljubitelji prirode i kakvi još ne "stručnjaci".

 

Nema te političke partije koja nije ponudila svoju verziju uzroka zagađenja, koja nije još jednu nevolju ovdašnjeg čovjeka iskoristila za jeftino kupovanje glasova. Svi su nudili rješenja, krivce tražili u onim drugim. Za njih je politika sve! I grijanje u gradu čiji stanovnici imaju najniže plaće u BiH je - politika. I to već traje nekoliko godina, upravo onoliko koliko raste i zagađenje vazduha, ali i tla i zeničke bolnice građanima oboljelim od karcinoma. Ali njih to ne interesuje, oni iz zastupničkih klupa, budžetskih kancelarija, javnih preduzeća izmorenim građanima poručuju da odlaze na izlete na obližnje planine kako bi udahnuli svjež kisik ili da prilagode ishranu i jedu više voća i povrća, da dišu na nos, a nikako na usta.

 

Ti građani su iscrpljeni od stezanja kaiša i borbe sa vjetrenjačama u liku političkih subjekata. Eto, kad već spominjem Don Kihota, možda ovi zenički političari, koje su oni "gore" u Sarajevu ostavili da se bore sami sa svojim jadom, ipak nađu zajednički jezik i umjesto plinskih toplana, elektrana, termoelektrana odluče graditi vjetrenjače. Ljeti neka proizvode struju, a zimi prave ruže vjetrova. To mi je nekako baš zenički.

 

Armin Mujkić/Nezavisne.com

http://www.nezavisne.com/komentari/nezavisnistav/Zenicani-disite-na-nos-223092.html

Posljednje od

Povezani članci (by tag)